5 redenen om deze zomer met de trein door Europa te reizen

Op reis met de trein is weer helemaal terug van weggeweest en dat is niet zo gek, want het is comfortabel, goed voor het milieu en vaak ook goedkoop. En dat is niet alles, want reizen met de trein is ook nog avontuurlijk, je kunt in een nachttrein liggend slapen, je ontmoet verrassende mensen en je ziet nog eens wat. Genoeg redenen om deze zomer de auto of het vliegtuig links te laten liggen.

Comfortabel reizen

Reizen met de trein is de beste manier om Europa te ontdekken. De trein heeft geen last van files en je hebt geen eindeloze wachttijden voor vertrek. Daarnaast kun je onderweg een boek lezen, een beetje wegdromen, naar het veranderende landschap kijken, of wat eten in een restauratiewagen. In slaaptreinen slaap je zelfs gestrekt, in je eigen coupé en met schone lakens. Een verademing vergeleken met slapen in een vliegtuigstoel of een dag doorbrengen in de auto.
Reizen Met De Trein

Milieuaspecten

Reizen met de trein is niet alleen comfortabel, maar ook beter voor het milieu. Op de lange afstand vervuilt de trein per reizigerskilometer minder dan de auto (op fossiele brandstof), de touringcar en het vliegtuig. Een vliegtuig stoot op bepaalde trajecten en afstanden zelfs tien keer meer CO2 uit dan een hogesnelheidstrein. Stel je gaat een weekend naar Parijs; dan is je uitstoot met de auto 73 kg CO2, met het vliegtuig 75 kg en met de trein maar 8 kg.

Interrail

Er zijn veel verschillende manieren om met de trein door Europa te reizen. Met een interrailkaart bezoek je verschillende landen en steden op de bonnefooi. Misschien denk je dat een Interrailkaart  iets is voor feestende pubers die wat van Europa willen zien, maar ook boven de 25 is het een fantastische mogelijkheid. Interrail is bij jongeren zo populair omdat het goedkoop reizen is, maar dat is toch ook een best aantrekkelijk idee als je wat ouder bent? Je koopt een kaart voor een maand en kunt kiezen uit verschillende pakketten, waarmee je binnen een maand een vast aantal dagen kunt reizen. Je beslist zelf hoe lang je ergens blijft.

Rondreizen met vaste stops

In Europa kun je geweldige rondreizen maken, waarbij je gereserveerde stoelen hebt in de trein en op sommige plekken in hotels vlak bij het station slaapt. Zo ben je onderweg geen tijd kwijt met het organiseren van overnachtingen en kun je volop van alle stops genieten. Wat dacht je van een reis naar Spanje, Schotland of Scandinavië inclusief een bezoek aan de Noordkaap? Je start op een treinstation bij jou in de buurt en eventuele oversteken per boot zijn bij de reis inbegrepen. Deze reizen zijn een stukje duurder dan een interrailkaart, maar dan hoef je zelf alleen nog maar te ontspannen.

Stedentrips in Europa

Een stedentrip per trein is heel gemakkelijk te organiseren. Je koopt gewoon (online) een ticket bij NS Internationaal of bij een reisbureau en gaat op pad. Je reis begint al op het station bij jou in de buurt en binnen de kortste keren sta je midden in het centrum van de stad van je keuze. Dat je naar Parijs kunt, dat weten we allemaal wel, maar denk ook eens aan een bezoek aan Praag, Berlijn, Kopenhagen of Rome. De goedkoopste tickets boek je ongeveer 3 maanden van tevoren.
Pexels Photo 234315

Reizen met kinderen

Ook met kinderen is reizen per trein een prima optie. Kinderen krijgen vaak korting en dat maakt het extra aantrekkelijk. Een groot voordeel van reizen met de trein is, dat kinderen een beetje kunnen rondlopen en dat ze andere kinderen ontmoeten. Slapen in de trein is voor kinderen heel avontuurlijk en een ervaring om nooit meer te vergeten.
Tickets voor de trein koop je direct via NS Internationaal, gespecialiseerde reisbureaus of ‘gewone’ reisbureaus. Bedenk waar je zin in hebt en boek die reis. Je zult er geen spijt van krijgen.
 
 

Over de schrijver

4 gedachten over “5 redenen om deze zomer met de trein door Europa te reizen”

  1. Naar Parijs, of van daaruit naar Normandië, dat is heel goed te doen met de trein.
    Dit jaar had ik echter verder gewild, naar Porto in Portugal. Nou, dat ga ik toch maar niet doen. Het zou me zeker vier dagen kosten en honderden euro’s (de nodige overnachtingen nog niet meegerekend … een slaaptrein rijdt er niet)

Reacties zijn gesloten.