Deze jongeren willen de reisindustrie drastisch veranderen

Jongeren willen niet meer vliegen en de reisindustrie veranderen. Greta Thurnberg gaat per zeilboot naar Amerika om te spreken op de Climate Action Summit en met “Sail to the COP” varen dit najaar 36 jonge deelnemers per zeilboot van Europa naar de VN-klimaatconferentie COP25 in Chili (COP = Conference of the Parties). Zo vragen ze om aandacht voor de klimaatimpact van de luchtvaart.

Wij vroegen Jeppe Bijker, 1 van de initiatiefnemers, om een toelichting over “Sail to the COP”. Hij vertelt over zijn persoonlijke beweegredenen om hiermee aan de slag te gaan.  

Waarom gaan jullie per zeilboot naar de COP? 

“De vervuilende rol van de luchtvaart speelt maar een minimale rol in het klimaatdebat. “Sail to the COP” is een initiatief van 4 Nederlandse jongeren, die de reisindustrie willen veranderen.  We maken de 6 tot 8 weken durende oversteek over de Atlantische oceaan met 36 jonge deelnemers uit heel Europa. Vanuit allerlei expertises werken we aan boord aan een visie en roadmap voor de toekomst van eerlijk en duurzaam reizen. Ook bereiden we acties voor om de emissies van de luchtvaart hoger op de politieke agenda te krijgen.”

Wat hoop jullie te bereiken met Sail tot the COP?

“We willen een aantal dingen bereiken: Aandacht voor de impact van de luchtvaart en voor duurzame alternatieven. Tijdens de klimaatconferentie zelf gaan we het gebrek aan regulering van de luchtvaart aankaarten. Op wereldwijd niveau dragen we zo een steentje bij aan een eerlijker speelveld. Denk bijvoorbeeld aan belasting op kerosine en het meenemen van de luchtvaartemissies in landelijke doelstellingen. Op individueel niveau hopen we het gesprek op gang te brengen. We willen mensen aanzetten bewuster na te denken over hoe, en waarom, ze reizen.”

Wat is jouw persoonlijke drijfveer om mee te doen?

“Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met mijn startup Green Tickets. Daarmee helpen we mensen om duurzamer te reizen. Hoe? Door het zo makkelijk mogelijk te maken alle verschillende vormen van vervoer binnen Europa te vinden, vergelijken en te boeken. Hoe langer ik hiermee bezig was hoe duidelijker het werd dat een groot deel van de uitdaging van het verduurzamen van de reisindustrie ligt bij het aanbod. Het is niet alleen een persoonlijke gedragskeuzes.

Omdat internationaal reizen per definitie iets is waar meerdere landen mee te maken hebben en het internationale klimaatbeleid grotendeels vastgesteld wordt tijdens de COP’s is dit volgens mij dé plek om aandacht te vragen voor dit probleem.

Verder heb ik vorig jaar een reis per bus en trein naar de COP in Katowice georganiseerd, met 35 jongeren. Daar kwamen zulke leuke contacten uit. Het was heel waardevol om met een groep jongeren met verschillende achtergronden zo’n reis te maken. Daarom wil ik het dit jaar weer doen. De 7 weken die we aan boord zijn zie ik daarom ook vooral als een geweldige kans om andere jongeren te leren kennen. Door samen te praten over onze dilemma’s en na te denken over hoe iedereen persoonlijk bezig is met thema’s rondom klimaatverandering.

De oceaan over zeilen is altijd al een droom van me geweest. Gedurende mijn jeugd in Friesland heb ik veel gezeild en tijdens mijn studententijd in Delft heb ik geholpen met het onderhouden van een 140 jaar oude houten Botter waarmee we op het IJsselmeer en de Waddenzee zeilden.”

Wat is de stand van zaken nu en wat is er nog nodig?

“We hebben inmiddels definitief de knoop doorgehakt om te gaan en uit een heleboel aanmeldingen een groep deelnemers geselecteerd. We zijn nog op zoek naar de laatste stukjes financiering, o.a. via crowdfunding en met een aantal sponsors en partners. Vanaf nu verleggen we steeds meer onze aandacht naar het vergroten van onze impact voor, tijdens en na de reis: hoe kunnen we ons verhaal en onze boodschap zo goed en ver mogelijk verspreiden.

Hoe kunnen lezers van Het Kan Wel bij dragen aan dit initiatief?

Met een financiële bijdrage aan onze crowdfunding kunnen mensen onze missie steunen én laten zien dat ze de verduurzaming van de reissector belangrijk vinden. Ook kunnen mensen ons helpen door dit verhaal te delen of ons in contact te brengen met potentiële partners, sponsors of mensen die ons op een andere manier kunnen helpen.

Over de schrijver

4 gedachten over “Deze jongeren willen de reisindustrie drastisch veranderen”

  1. Ouderen die toch per se over zee willen, kunnen ook met een vrachtschip mee. Daar zijn speciale reisbureau’s voor. Sommige vrachtschepen hebben plaats voor 12 passagiers.

  2. Ook ouderen reizen milieuvriendelijk. Ik ben zelf van het voorjaar naar Noorwegen geweest. Op de fiets.
    En een paar weken geleden vakantie in Nederland gehouden. Ook weer veel gefietst.

    Ik denk wel dat veel jongeren deze zomer het vliegtuig gepakt hebben naar de vakantieoorden. Want het leeft niet erg bij de jeugd. De opwarming van de aarde doet ze niet veel. Dat is erg jammer. Ik probeer ze in mijn werk meer erover te vertellen. Maar het gaat vaak het ene oor in en het andere oor uit.

    Ik wens de groep jongeren die wel milieubewust leeft veel sterkte en plezier in Amerika

Reacties zijn gesloten.