Hoe kun je jouw reiskilometers slim vergroenen?

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eneco) – Onze reiskilometers veroorzaken een groot deel van onze jaarlijkse CO2-uitstoot. Als we anders reizen, kunnen we dus een flinke klimaatklapper maken. Maar hoe ga je zo slim en schoon mogelijk van A naar B? hetkanwel zet een aantal mogelijkheden op een rij.
In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de grens voor gevaarlijke klimaatverandering bij maximaal twee graden wereldwijde temperatuurstijging ligt. Als we daaronder willen blijven, moeten we de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) stevig terugbrengen. En daar kan iedereen persoonlijk aan meehelpen. Alles wat we doen, veroorzaakt nu namelijk CO2-uitstoot: eten, reizen, wonen, producten en diensten kopen. Door andere keuzes te maken, kunnen we onze CO2-uitstoot terugbrengen.

Schoner reizen: een klapper voor het klimaat en je portemonnee

De website ShrinkThatFootprint onderzocht hoeveel CO2 elke wereldburger per jaar mag uitstoten als we willen voldoen aan het klimaatverdrag. Het blijkt dat iedereen dan een persoonlijk jaarbudget heeft van 4100 kilo CO2-uitstoot. Maar met onze huidige leefstijl gaan we daar ver overheen. MilieuCentraal geeft aan dat we in Nederland alleen met ons reisgedrag al 2450 kilo CO2-uitstoot per jaar veroorzaken: 70% (!) van ons totaal beschikbare budget als we persoonlijk willen bijdragen aan het klimaatakkoord in Parijs.
Dus wil je vandaag het klimaat nog helpen? Schoner reizen is een goed begin, ook vanuit zakelijk oogpunt. Want zowel grote als kleine bedrijven zijn een behoorlijk deel van hun uitgaven kwijt aan reizen.

Zo kies je voor groene reiskilometers

Elektrisch rijden

Vergroen Je Reiskilometers. Bron: Hetkanwel
Bron: Hetkanwel

Nooit meer de auto is geen optie voor een zakelijke reiziger. Maar je hebt wel de mogelijkheid om je autokilometers te vergroenen: met een elektrische wagen die rijdt op 100% groene stroom. Wist je dat een benzineauto twee tot drie keer zo smerig is als een stekkerauto op 100% groene stroom? Energieleverancier Eneco heeft in samenwerking met Volkswagen bijvoorbeeld een speciaal laadabonnement ontwikkeld waarmee je volledig CO2-neutraal rijdt. De stroom van je laadpaal komt van Hollandse windparken. Als zakelijke e-rijder ben je financieel veel goedkoper uit door allerlei fiscale voordelen. Met een eigen laadpaal versterk je bovendien je duurzame imago. Vooral wanneer je jouw klanten het gebruik van de paal als extra service aanbiedt.

Auto delen

Een eigen auto voor de deur geeft natuurlijk veel gemak, maar ook veel kosten. Reis je maar een paar keer per week? Kies voor een autodeelplatform zoals GreenWheels, ConnectCar of MyWheels. Dat is al snel goedkoper dan een eigen auto. Het is ook een goed alternatief voor een tweede auto. In Utrecht kun je zelfs al kiezen voor een deelauto die rijdt op zonne-energie.

Auto op maat

Als je meestal alleen in een grote auto zit, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je een kleine wagen bezit en af en toe een grote huurt. Want een kleine auto is 15 procent zuiniger dan gemiddeld, terwijl een grote auto 20 procent meer verbruikt dan een middenklasser.

Fietsen

Voor de helft van de ritjes tot 7,5 kilometer pakken we de auto, terwijl fietsen schoner en goedkoper is. En in de stad vaak sneller. Met een e-bike kun je ook grotere afstanden makkelijk per fiets afleggen, want dat kost minder inspanning en hij gaat sneller dan een gewone fiets. De kilometers die je met een e-bike aflegt, zijn trouwens vijftig keer minder milieubelastend dan die met de auto.

Trein

Als je reist met de trein in Nederland, mag je claimen dat je volledig CO2-neutraal reist. Alle elektrische treinen van de NS en andere spoorvervoerders rijden sinds 2017 namelijk volledig op windstroom waarvoor extra windmolenparken zijn gerealiseerd.

Zuinig rijden

Dit is geen grote klimaatklapper, maar door zuinig te rijden bespaar je 10% op je brandstof en CO2-uitstoot. Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling tijdens het rijden, en rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling, waarbij de motor soepel loopt.

Een kwestie van gedragsverandering

Schoner en slimmer reizen blijkt vooral een kwestie van gedragsverandering. Veel ondernemers die er voor kiezen willen vaak niet meer anders. Dat is niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat Nederland één van de beste openbaar vervoersystemen ter wereld heeft. Bovendien loopt ons land voorop met de infrastructuur voor elektrisch vervoer.
Onderzoek daarom welke van deze mogelijkheden voor jou het beste werkt en bekijk hoe je jouw reisgedrag structureel slimmer en schoner kunt maken.





Over de schrijver

6 gedachten over “Hoe kun je jouw reiskilometers slim vergroenen?”

  1. Geweldig groene stroom van Nederlands windparken houdt die saga dan nooit eens op?
    Windmolens zijn niet groen er is nog geen gram minder co2 uitgestoten door wind energie.
    Er is op het web voldoende bewijs dat windmolens een falende technologie blijken. Daarnaast is het enorm duur in dit artikel wordt over besparing , lees geleding gewin voor de deelnemer gesproken, die gelden worden via subsidies en kosten die de netbeheerder I rekening brengt gewoon door ons de burger opgebracht.
    Wij maken effectief nog geen 3% van de energie renewable, teksten als voorziet zoveel huishoudens van energie zijn leuk maar snijden geen hout. het is de industrie die het leeuwendeel verbruikt. Natuurlijk voor producten die wij kopen wanneer we minder onnutte zaken zouden aanschaffen daalt de uitstoot.
    Helaas is dat slecht voor de economie.

  2. Waarom wordt er zo weinig aandacht besteed aan het rijden op gas. Allereerst heel veel goedkoper per liter, daarbij kun je wat vervuiling betreft 37 auto’s op gas laten rijden tegen 1 op benzine.

  3. We missen de auto’s zoals de Toyota Prius die gedeeltelijk op elektriciteit rijdt.
    Wij kunnen bijna alles stadsritten op elektra rijden, en grotere ritten gedeeltelijk.

  4. Bent u er wel op de hoogte dat nog steeds 81 % van alle elektra ( dus ook treinen die op elektra rijden ) worden geproduceerd door delf stoffen zoals gas, olie, en atoom centrales.

Reacties zijn gesloten.