De revolutie in zonne-energie gaat gewoon door

In twaalf jaar tijd is het rendement van zonnepanelen verdubbeld en de prijs gehalveerd, blijkt uit een onderzoek van Natuur & Milieu. Het rendement is op dit moment 17% en daarmee bijzonder hoog. Dit rendement kun je vergelijken met het krijgen van 6% rente op je spaarrekening. Van iedereen die nu zonnepanelen aanschaft, kan eenderde volledig voorzien in het eigen energiegebruik. De revolutie in zonne-energie gaat gewoon door!

Vijf jaar geleden schreven we de eerste versie van ons dossier zonne-energie. Toen beweerden we dat zonnestroom inmiddels goedkoper was dan gewone grijze stroom. Dat was voor veel mensen nieuw en we kregen behoorlijk wat kritiek. Zonne-energie, het was niks, het is niks en het zal nooit wat worden, hoorden wij om ons heen. Ondertussen is de mond van de critici wel gesnoerd. Zonnepanelen zijn in 5 jaar tijd fors goedkoper en efficiënter geworden. Ondertussen komen er overal grootste plannen om nog meer zonnepanelen te installeren, bijvoorbeeld van de gemeente Amsterdam die het vermogen aan zonne-energie in de stad in 5 jaar tijd wil verzestienvoudigen (!). Critici die beweerden dat zonne-energie niet rendabel genoeg zou zijn en zonder subsidies niet zou kunnen bestaan, hebben het toch echt bij het verkeerde eind. Zonnepanelen kopen loont zeker de moeite.

In onderstaande grafiek zie je voor de aankoop van 12 zonnepanelen hoe de opbrengst de afgelopen jaren is gestegen en de kosten zijn gedaald (zelfs zonder subsidies mee te rekenen).

Kosten-Baten Zonnepanelen 2003-2015 Bron: Natuur &Amp; Milieu
Kosten-Baten Zonnepanelen 2003-2015
Bron: Natuur &Amp; Milieu

Zon zoekt Dak

Natuur & Milieu is een nieuwe campagne – ‘Zon zoekt Dak’ – gestart om nog eens enkele duizenden Nederlanders te voorzien van zonnepanelen. Ook met een ‘lastig dak’ kun je nu met goed rendement zonnepanelen kopen. Als je een pakket van 10 panelen koopt, heb je je investering er na 7 jaar alweer uit. Fijne bijkomstigheid is dat uit het onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat je huis ook meer waard wordt én sneller verkoopt. Meer weten over Zon zoekt Dak, kijk op de website van Natuur & Milieu.

Leuke Infographic over zonnepanelen

Leuke Infographic Over Zonnepanelen Bron: Zonnepanelenweetjes.nl

Bron: zonnepanelen-weetjes.nl.

Meer weten?

Bekijk hier ons dossier over zonne-energie.

Over de schrijver

2 gedachten over “De revolutie in zonne-energie gaat gewoon door”

  1. Beste mensen, zonne energie is prima, maar doe het vooral, voor het milieu. Geld Besparen is nog maar de vraag. De regels worden telkens veranderd. Saldering is noodzakelijk om rendabel te maken. Na 10a15 jaar moet de omvormer vervangen worden. Dat zijn kosten die in meeste berekeningen niet mee genomen worden.
    ook onderhoudskosten en abonnementskosten worden in 9 van 10 offertes niet meegenomen in totaal kosten plaatje!
    het zal wel beter worden maar voor mijn laag verbruik is het niet rendabel volgt uit mijn eigen berekening.
    het meeste bespaar je ook energie bewust gebruik en daar heb je de grootste post te pakken waar je als gebruiker de meeste invloed op heb.

Reacties zijn gesloten.