Samen kunnen we repareren goedkoper maken

Hoe zorg je ervoor dat we met z’n allen minder spullen weggooien? Juist, door repareren te stimuleren. Dat is precies wat Floor, Senne, Paul, Hans en Nick van het initiatief Goed Gemaakt doen. Door middel van een petitie willen zij de politiek beïnvloeden om de belasting op reparaties te verlagen. HetkanWEL sprak met Nick, één van de initiatiefnemers.

Door reparaties te stimuleren via het belastingstelsel, wil het vijftal bijdragen aan de overgang naar een circulaire economie en lokale werkgelegenheid bevorderen. Nick: “Wij geloven erin dat je in de huidige tijd als geïnformeerde burger zelf het heft in handen kunt nemen en niet hoeft te wachten tot NGO’s of de politiek zich interesseren in een onderwerp.”

Naast een petitie heeft Goed Gemaakt een brede maatschappelijke coalitie om zich heen gebouwd van organisaties, zoals Greenpeace, die zich in het doel kunnen vinden. “Op die manier willen we aantonen dat dit thema en onze oplossing breed gedragen wordt.”

Weg met die wegwerpcultuur

In Nederland produceren we jaarlijks per persoon alleen al 23 kilo elektronisch afval. Nick: “Dat betekent dat we met z’n allen 434.000 ton aan smartphones, laptops en wasmachines per jaar weggooien. Dat staat gelijk aan 10.850 vrachtwagens!”

Repareren

Het stimuleren van spullen repareren heeft meerdere voordelen. Het is natuurlijk goed voor het milieu, maar het kan ook een hoop betekenen voor de arbeidsmarkt. “Het zorgt voor banen in een segment van de arbeidsmarkt dat op dit moment onder grote druk staat van globalisering, automatisering en robotisering”, aldus Nick.

Het idee achter het verlagen van de belasting op reparaties is volgens Nick als volgt: “Wanneer je iets goedkoper maakt, wordt het meer gebruikt en als we meer gaan repareren hebben we uiteindelijk minder grondstoffen nodig voor de productie van nieuwe spullen.” Op die manier draagt Goed Gemaakt dus op een concrete manier bij aan het bestrijden van de wegwerpcultuur.

Voorbeelden

In Zweden en Duitsland is het repareren van apparaten beter geregeld. Nick: “In Zweden vallen reparaties op schoenen, kleding en fietsen in het lage btw-tarief van 12%, in plaats van 25%. Daarnaast kunnen inwoners een deel van de arbeidskosten op reparaties terugvragen én worden gevaarlijke chemicaliën hoog belast, dus de vervuiler betaalt.” In Duitsland kunnen reparaties binnenshuis van de belasting worden afgetrokken. “De Umweit Bundesambt pleit momenteel voor uitbreiding naar reparaties buitenshuis.”

Partners

Voor de petitie zijn nog een aantal ondertekenaars nodig voordat het kan worden overhandigd aan de Tweede Kamer, maar in de tussentijd zit het vijftal niet stil. “We geven binnenkort een workshop aan De Nationale Denktank en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en we hebben een aantal mooie partners aan ons weten te binden, waaronder Fairphone en Stichting Repair Café International.”

En nu jij

Je kunt Goed Gemaakt steunen door de petitie te ondertekenen. Vind je dat niet genoeg? Misschien heb je nog een kapot apparaat thuis liggen. Laat het maken in één van de Repair Café’s en geef het een nieuw leven! Gebruik het zelf of maak een ander blij met het gerepareerde apparaat. Goed bezig!

Over de schrijver

2 gedachten over “Samen kunnen we repareren goedkoper maken”

 1. Pingback: Consuminderen challenge: tien tips om minder te kopen

 2. Het ergste van die weggooi cultuur vind ik als die plaats vind op een plek , waar men aan bezuinigingen zegt te doen.
  .Ik maak schoon op een kantoren locatie van een verzekeringsmaatschappij.
  Wij zorgen ook voor de afvoer van afval naar de afvalpers.
  Schokkend om te zien wat je daar allemaal aantreft.
  Het word gelukkig wel milieuvriendelijk afgevoerd zoals oud ijzer naar de ijzerboer, maar toch.
  Wat trof ik er deze week aan?
  3 prachtige glazen vazen, 3 grote roestvrijstalen ovenschalen, 1 grote ovenschaal van keramiek, 2 roestvrijstalen serveerschalen . Allemaal puntgaaf.
  Dit soort opruimacties zijn geen uitzondering. Erg vreemd als je telkens hoort dat men op alle fronten aan bezuinigingen doet. En het blijft niet bij spullen ook eten word overvloedig weggegooit. Zo trof ik op een afdeling eens 10 complete pizzas aan. De dozen waren nog niet eens open geweest en de pizzas waren nog warm, toch waren ze in de restafval bak gegooid. En tijdens een overwerkavond een week later waren het 12 dozen met bami en nasi , precies het zelfde verhaal.

Reacties zijn gesloten.