Deze reproductie van Het Melkmeisje is gemaakt van restafval

Wat als je nog een volle container met restafval hebt staan? Voor die vraag kwam het Delftse bedrijf Laserbeest te staan. Deze creatieve fabriek maakt lasergesneden producten van verschillende materialen, zoals hout en karton. Bij dat proces blijven altijd restjes materiaal over, die in een container belanden. Met dit ‘afvalmateriaal’ besloot het bedrijf deze maand een kunstwerk te maken. En niet zomaar één. Het werd een reproductie van het beroemde Melkmeisje van Vermeer.

Reproductie

Het bedrijf maakte 3180 verschillende blokjes van het afvalhout. Deze bouwstenen werden geschilderd in de 18 pigmenten, die schilders in de tijd van Vermeer tot hun beschikking hadden. Vervolgens konden de bezoekers van het Agathafestival in Delft de gekleurde blokjes in een houten framewerk plaatsen, waardoor uiteindelijk een reproductie van restafval ontstond van Het Melkmeisje. Deze was 3 bij 2,5 meter, een stuk groter dus dan het origineel dat 46 bij 41 cm is.

Groeiende afvalberg

“In de Gouden Eeuw hadden ze ‘maar’ 18 pigmenten tot hun beschikking. Tegenwoordig is alles meteen beschikbaar, bijna zonder restricties. Door de massaproductie zijn de prijzen laag. We kunnen altijd iets nieuws kopen en het oude weggooien. Het gevolg is de groeiende afvalberg,” zegt Bram Zondag van Laserbeest.

In Nederland produceerden we in 2016 per persoon 520 kilo afval. Iets meer dan de helft van dat afval (53%) werd in dat jaar gerecycled of gecomposteerd. In totaal is 10% van ons afval afkomstig van fabrieken, 34% komt uit de bouw en 30% uit de winning van delfstoffen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Huishoudens zorgen voor 8% van het afval. Vorig jaar waarschuwde de Wereldbank nog dat de wereldwijde afvalberg dreigt te verdubbelen als we niet ingrijpen.

Restafval

Dat werpt vragen op als: kunnen we dingen slimmer produceren? En: wat kunnen we met al dat afval? “Door producten te repareren en opnieuw te gebruiken, hebben we minder grondstoffen nodig,” zegt Zondag hierover. “Laserbeest wil met dit kunstwerk onder andere de vraag opwerpen of we met een beetje creativiteit en kunde niet meer kunnen doen met deze reststromen dan we denken. Met deze reproductie willen we laten zien dat je met restafval super toffe projecten kan realiseren.”

Vermeer

Het bedrijf kwam niet zomaar uit bij Vermeer. Deze beroemde schilder uit de Gouden Eeuw kam namelijk uit Delft. Hij is er geboren, getogen en werd er ook begraven. Zijn werken onderscheiden zich onder meer door het subtiele kleurgebruik, waar hij soms dure pigmenten voor gebruikte, zoals aquamarijn en loodtingeel.

Bekijk in dit filmpje hoe Laserbeest er een reproductie van restafval van maakte:

Wat vind jij van dit project met restafval? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver