Republikeinen krijgen forse kritiek vanwege shutdown

Jon Favreau Met President Obama. Foto: Wikimedia Commons
Jon Favreau Met President Obama. Foto: Wikimedia Commons
Felle kritiek op Republikeinen, en met name de leden van de Tea Party, die de shutdown bewerkstelligd hebben en nu de Amerikaanse economie schade berokkenen.
Michael Gerson was van 2001 tot 2006 speechschrijver voor George W. Bush. In The Washington Post bekritiseert hij de interne strijd in de Republikeinse partij, die medeverantwoordelijk is voor de shutdown van de Amerikaanse overheid. Gerson beschuldigt de ultraconservatieve Tea Party, een fractie binnen de Republikeinen die tegen elke vorm van overheidsbemoeienis is, van een “revolutie tegen de realiteit”.
Ongeveer 20 procent van de Republikeinen in het Congres is lid van de Tea Party. Deze minderheid beheerst nu het hele land. Hun starre houding en weigering om de politieke realiteit te accepteren, zoals nu eenmaal gebruikelijk is binnen een democratie, heeft voor een nog veel vervelender politieke realiteit gezorgd, aldus Gerson.
Jon Favreau, die van 2009 tot februari 2013 de speechwriter van Barack Obama was, noemt de Republikeinen in de Daily Beast een bende gijzelnemers die ongeschikt zijn om te regeren. Favreau, die in zijn functie als speechwriter een paar jaar geleden te maken had met een dreiging van een shutdown, schetst de gevolgen van het sluiten van de federale overheid. Rekeningen (de overheid is een grote afnemer van producten en diensten) worden niet meer betaald en dat schaadt het bedrijfsleven. Behalve ambtenaren die niet meer naar hun werk mogen en geen salaris krijgen gedurende shutdown worden ook werknemers van bedrijven en flexwerkers getroffen door de weigerachtige houding van de Republikeinen. Favreau vindt het net als Gerson onbegrijpelijk dat de Republikeinen worden gekoeioneerd door de minderheid van Tea Party-aanhangers binnen de partij.
Favreau beschuldigt de Republikeinen van “nihilistische krankzinnigheid” en pleit voor begrijpelijke taal in de politiek. Als meer mensen geweten hadden waar het de afgelopen weken om ging in het Congres was het misschien niet tot een shutdown, met alle negatieve gevolgen voor de economie en het internationale aanzien van de Verenigd Staten, gekomen.
360, het beste uit de internationale pers.
Bron: 3602
Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Duitse vrouw weigert tegen betaling positieve recensies te schrijven
NSA medewerkers bespioneren ook hun geliefden
Wat had Spanje kunnen kopen voor de 100 miljoen voor voetballer Gareth Bale

Over de schrijver