Respectvol oude vriendschappen afsluiten, het kan…

Istock_000000627358XsmallVoelen sommige oude vriendschappen als een verplichting? Kosten ze je meer dan ze je geven? Is wat ooit plezier of prettig was een moeten geworden? Dit artikel gaat er over hoe je deze contacten op een mooie manier kunt afsluiten.

Het begin van een vriendschappelijk contact begint over het algemeen prettig en plezierig.

Als een goed boek, dat zich gemakkelijk en aangenaam laat lezen. Gaandeweg de hoofdstukken ontstaat er soms een sleur of een afstand tussen de hoofdpersonages. Ze veranderen of misschien verandert er maar één van hen. Wat dan? Hoe gaat het boek verder…

Sommige vriendschappen zijn echter de moeite waard om op een mooie respectvolle manier af te sluiten. De eerste keer dat dit bij me opkwam was enkele jaren geleden. In mijn mailbox stond een mailtje van een vriendin die ik al jaren kende en waar ik vroeger een prettig en frequent contact mee had. Het mailtje stond er al zes weken en ik voelde me erg bezwaard door mijn uitstelgedrag.

Mijn dilemma was dat ik haar waardeerde vanwege vroegere tijden, we waren als het ware een stuk samen opgegroeid. Door de tijd heen echter hebben we andere keuzes gemaakt en zijn we andere levens gaan leiden. Waardoor we niet meer zo kort bij elkaar stonden als vroeger. Het contact begon voor mij als een verplichting begon te zien. Eigenlijk, als ik heel eerlijk tegen mezelf was, wilde ik afscheid nemen. Dit deed ik echter niet omdat ik haar geen pijn wilde doen.

Ze verdiende het echter ook niet dat ik niets van me liet horen en zo het contact liet ophouden. Vandaar dat ik besloot haar een mail te schrijven, waarin ik bovenstaande beschreef. Alhoewel ik er helemaal achter stond om dit te doen, verhinderde dit niet dat ik het spannend vond hoe ze ging reageren.

Haar reactie was bijzonder positief. Ze schreef dat ze dit zelf ook had zien aankomen en voelde dit het zelfde. Ze bedankte me voor mijn eerlijkheid en was blij dat ik dit naar haar toe verwoord had.

Het afsluiten van relaties op een respectvolle manier door te kijken naar wat ons verbonden heeft, maar ook naar wat ons scheidt, heeft me veel gebracht. Hoewel afscheid nemen niet prettig is, kan het wel op een mooie manier gebeuren. Ik merk door de diverse vriendschappen die ik heb afgesloten, zowel op werkgebied als privé, dat het opluchting geeft en ruimte voor nieuwe vriendschappen.

Afscheid nemen is een beetje sterven; sterven aan dat waarvan men houdt. Men laat een beetje van zichzelf achter in ieder uur en elke plaats.
E. Haracourt

Bron: Crossroad Coaching

Over de schrijver

8 gedachten over “Respectvol oude vriendschappen afsluiten, het kan…”

 1. Mooi omschreven. Ik heb het ook een keer zo gedaan. Per papieren brief zelfs, want voor een e-mail vond ik het een net iets te plechtig moment.
  Helaas is het ondanks al mijn zorgvuldig gekozen woorden compleet verkeerd gevallen en kreeg ik twee dagen erna een brief terug waar de honden geen brood van lusten.
  De neiging om hierop te reageren en e.e.a. nóg beter uit te leggen heb ik (met veel moeite!) weten te bedwingen; haar reactie was voor mij des te meer bewijs dat deze vriendschap over zijn hoogtepunt heen was.

 2. Hallo Peach, we zitten helemaal op één lijn. Als je iets afsluit, wil niet zeggend dat de deur hierna niet meer open kan gaan. Wegen kunnen ook weer naar elkaar toe leiden.

  Voor Paivai en Peach: Het is niet altijd een wens van beiden om door te gaan. Soms wil één partij in een vriendschap toch doorgaan en de ander niet.

  Brigitte: Het is inderdaad niet altijd de makkelijkste weg. Maar het levert wel op dat je een hoofdstuk kunt afsluiten en er weer ruimte komt voor anderen. Blij om te lezen dat ondanks je mindere ervaring dat je toch wil openstaan als iemand niet verder zou willen.

 3. Ludo, mooi stuk. Maar met wederzijds respect voor nieuwe ontwikkelingen en behoeften valt veel op zijn plek denk ik. Als je altijd dichtbij jezelf blijft geloof ik in het natuurlijk verloop van vriendschappen. Afsluiten hoeft zelden, het is juist de kunst om elkaar vrij te laten en te vrijwaren van beloften als je voelt dat er een andere fase aantreedt waarbij afstand ontstaat. Maar door afsluiten snijd je ook de weg af voor de toekomst, dat is meestal helemaal niet nodig want wie weet kruisen de paden opnieuw op een goede manier!

  Fijne avond!

 4. Interessant, maar ik zou zeggen: dingen die geweest zijn verwateren vanzelf. Het kan best dat het soms op deze manier beëindigd wordt, maar de kans is altijd aanwezig dat iemand zich beledigd voelt (zelfs al wordt dit niet toegegeven).

  Ik heb een vermoeden wat jullie hierop zullen zeggen.

 5. Ludo, wat een herkenning. Na een persoonlijke ontwikkelingstraining was ik er van overtuigd dat het beter was eea af te sluiten, maar wel in alle eerlijkheid. Precies zoals je beschrijft. De ooit zo'n goede vriendin kon het echter niet zo waarderen en -kan ik nu jaren later zeggen- zij was liever voorgelogen. Ze had liever dat ik het 'uitmaakte' met een k-smoes, dan dat ik eerlijk was. Is ook niet makkelijk. Ik voelde me enorm schuldig. Ze hield huilend mijn hand vast, ik voelde me een enorme bitch, vond het echt moeilijk. Het is ook niet makkelijk. Want beide partijen moet naar zichzelf kijken. Degene die de vriendschap opzegt, maar ook degene bij wie dat gebeurt. En daar zit je niet altijd op te wachten. Ik zou ook wel ff slikken als het mij gebeurt, maar hoop dat ik volwassen genoeg ben om het te zien voor wat het is. Er is een 'tiet van komen en een tiet van goan". Waardoor er inderdaad ruimte komt voor nieuwe vriendschappen.

 6. Ik vind het heel mooi verwoord, maar zelf vind ik dit een moeilijk proces. Ik heb mij erin berust dat ik bepaalde contacten gewoon af en toe spreek of mail en dat is wederzijds naar tevredenheid. Maar toegegeven, soms vraagt een ander op een afspraak en dan denk ik inderdaad 'dit wil ik eigenlijk niet'. Met name omdat ik het belangrijk vind om energie te steken in mijn huidige vriendschappen wat me al tijd genoeg kost! Dus jouw optie houd ik in het achterhoofd!!! Maar weet je, als iemand mij dat zo zou brengen zou ik toch niet zo blij zijn…Daarom heb ik er wat moeite mee.

Reacties zijn gesloten.