Met deze app kun jij voedselverspilling tegengaan

Deze maand werd een er een app gelanceerd tegen voedselverspilling: ResQ. Met deze app kan je de meest heerlijke maaltijden en hapjes ophalen die normaal de prullenbak in gaan. Restaurants en lunchrooms kunnen via de app doorgeven wat zij over hebben, waarna gebruikers de maaltijden voor een zacht prijsje kunnen reserveren en ophalen. ResQ is nu alleen nog te gebruiken in Amsterdam, maar David Kloosterboer doet zijn best om deze app voor heel Nederland beschikbaar te maken. We vroegen hem naar zijn motieven en toekomstplannen.

Wat is jouw achtergrond?
Tijdens mijn studietijd ben ik steeds meer interesse gaan krijgen in eten en koken. In mijn studentenhuis werd er redelijk wat eten weggegooid omdat er te veel was gekocht. Toen probeerde ik er al goed op te letten dat er niet te veel werd gekocht. Ik ben opgevoed met de instelling dat eten weggooien zonde is.
Ik ben steeds gepassioneerder over eten en koken geworden en kook zelf graag. Hierbij let ik goed op hoeveel ik inkoop. Eten dat overblijft bewaar ik in de ijskast en eet ik de volgende dag op. Er wordt alleen iets weggegooid als het echt bedorven is.
Je werkt aan een bijzonder project, wil je daar iets meer over vertellen?
In de horeca in Nederland verdwijnt nog steeds 51 miljoen kilo voedsel per jaar in de prullenbak – dat is 14 procent van het totaal aan eten dat in ons land verspild wordt. De Nederlandse regering heeft zich in 2009 ten doel gesteld om de voedselverspilling bij zowel producent, consument en horeca binnen 5 jaar terug te dringen met 20%.
Onlangs heeft de Wageningen Universiteit in opdracht van de regering het rapport monitor voedselverspilling aan de Kamer aangeboden met de resultaten na afloop van de termijn van 5 jaar. De voedselverspilling is echter niet of nauwelijks teruggedrongen.
Op het gebied van het tegengaan van voedselverspilling is in Nederland al wel veel gedaan om bewustzijn te creëren en ook horecaondernemers stemmen hun inkoop over het algemeen goed af op het aantal verwachten gasten en bestellingen. Het is echter moeilijk te voorkomen dat er alsnog eten wordt weggegooid. Het weer is altijd een bepalende factor en vaak is er in Nederland geen peil op te trekken. Ook komt het aantal verwachte klanten niet altijd overeen met het aantal klanten dat daadwerkelijk op komt dagen. Het blijft voor horecaondernemers dus moeilijk inschatten hoeveel eten zij moeten inkopen en hoeveel hiervan verkocht wordt.
ResQ Club heeft hiervoor een flexibel en gebruiksvriendelijk systeem ontwikkeld waarbij horecaondernemers makkelijk en snel voor sluitingstijd of in de loop van de dag als zij kunnen inschatten dat er eten weggegooid gaat worden aanbiedingen kunnen plaatsen die vervolgens gepubliceerd worden op de ResQ Club app (zowel voor iOS en Android als een web-app voor mensen zonder smartphone of zonder Apple/ Android smartphone).
Hoe werkt dat precies?
Iedereen die de app download en zich aanmeldt bij ResQ Club krijgt vervolgens meldingen zodat zij op de hoogte zijn van het aanbod van onze partner restaurants. Dieetwensen kunnen in de app ingevoerd worden zodat mensen met een glutenallergie alleen meldingen ontvangen van eten dat ook echt glutenvrij is. De ResQ aanbiedingen die anders in de prullenbak verdwijnen kunnen direct vanuit de app gereserveerd en betaald worden waarna de maaltijd alleen nog opgehaald dient te worden. Perfect om in je lunchpauze of na je werk even op de app te kijken en een lekkere en gezonde maaltijd met korting te ResQen op weg naar huis!

Afbeelding: Resq Club
Afbeelding: Resq Club

Hoe is het idee voor ResQ ontstaan, en waarom wordt deze app juist in Nederland getest?
Onze Finse CEO Tuure Parkkinen heeft een aantal boeken geschreven over innovatieve oplossingen voor de inefficiëntie van ons economisch systeem zoals werkloosheid, inkomensongelijkheid en negatieve impact op het milieu. Als gevolg daarvan wilde hij zijn business skills en begrip van de markt gebruiken om marktinefficiëntie in een specifiek geval op te lossen en zo werd het idee geboren om een service in het leven te roepen die bruikbaar is voor mensen in hun alledaagse leven. ResQ Club is zo’n service die mensen in staat stelt om te profiteren van resources zoals voedsel die anders verspild zouden worden.
Vervolgens is ResQ Club opgericht eind 2015 in Finland en in een testfase van twee maanden is ResQ Club gegroeid naar 200 partner restaurants en meer dan 40.000 geregistreerde gebruikers. Tot op heden zijn meer dan 40.000 maaltijden gered van de prullenbak wat neerkomt op 350 ton broeikasgassen die niet vergeefs zijn uitgestoten. Nadat ResQ Club is uitgebreid naar Zweden en Estland hebben we ervoor gekozen om onze service in Nederland, als eerste West-Europese land, te lanceren.
Nederlanders zijn zeer begaan met het milieu, duurzaamheid en hun omgeving. Ook is onze digitale infrastructuur zeer ontwikkeld. Daarbij doel ik zowel op de infrastructuur qua wegen en fietspaden maar ook op de digitale infrastructuur. Nederlanders zijn vaak ‘online’, zijn gewend aan het werken met apps en online services. De Nederlandse eet- en bezorgcultuur is enorm veelzijdig en het openbaar vervoer en fietspaden zijn dermate ontwikkeld dat het goed past bij een service als ResQ waarbij mensen bijvoorbeeld afhalen op de weg van werk naar huis.
Waar is ResQ te vinden en blijft het bij deze steden?
We hebben ResQ Club in Nederland gelanceerd in Amsterdam en we gaan onze dienst spoedig uitrollen naar andere Nederlandse steden.
Hoe kunnen mensen mee doen?
Horecaondernemers die interesse hebben om met ResQ Club voedselverspilling terug te dringen kunnen zich aanmelden. Zodra we voldoende partners hebben in een bepaalde stad zullen we ResQ Club daar ook lanceren.
Hoe hoop je dat de toekomst voor ResQ er uit ziet?
Wat betreft Nederland wil ik zoveel mogelijk eetgelegenheden in zoveel mogelijk steden aansluiten zodat we samen de voedselverspilling in de horeca kunnen terugdringen. Hierbij doe ik dan ook een beroep op zowel horecaondernemers als consumenten om zich aan te melden bij ResQ Club!
Meer weten over ResQ? Klik dan hier voor de site, Facebookpagina, Instagram en/of Twitter. Klik hier om de app te downloaden via Itunes of Google Play (Android).
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van ResQ
Afbeelding: Resq
Afbeelding: Resq

Over de schrijver

1 reactie op “Met deze app kun jij voedselverspilling tegengaan”

Reacties zijn uitgeschakeld.