In het restaurant van ‘mistaken orders’ word je bediend door mensen met dementie

In Tokyo opende een tijdelijk restaurant haar deuren, waar mensen met dementie werken. De initiatiefnemer wilde laten zien dat mensen met dementie nog prima functioneren, als we ons als samenleving maar wat meer open stellen voor een foutje hier en daar.
Mijn zoon vroeg me laatst aan het ontbijt, of ik mijn oma’s mis. Ik vertelde hem dat ik vaak aan ze denk. En dat een van mijn grootmoeders last had van dementie. Toen ze dik in de tachtig was verhuisde ze naar een verzorgingshuis. Daar werkten lieve mensen en ze kreeg dagelijks bezoek van familie. Regelmatig maakte ze lunch klaar voor ‘al die oude mensen’ op haar gang en als je op bezoek kwam, maakte ze veel grapjes. Toch voelde ze zich vaak alleen.

Een restaurant waar je niet krijgt wat je bestelt

Het gesprek bleef een beetje in mijn hoofd rondhangen en stomtoevallig stuitte ik daarna op een bericht over een restaurant in Tokyo “The restaurant of mistaken orders”. Het bleek een pop-up restaurant te zijn, waar mensen met dementie bedienen. De initiatiefnemer, Shiro Oguni, wilde met dit restaurant om meer begrip vragen voor mensen met dementie. Hij zag dat mensen met de ziekte vaak in een isolement belanden, omdat ze niet meer mee kunnen doen aan de samenleving. Terwijl ze met liefde, geduld en goede zorg dat nog prima wel zouden kunnen.

De bediening heeft dementie

Hij besloot een restaurant te openen waar bezoekers bediend worden door mensen met dementie. Ze nemen de orders op en brengen het eten naar de tafels. En dat gaat natuurlijk niet altijd goed. Vandaar ook de naam van het restaurant. Van de bezoekers wordt gevraagd om het te zien als een ervaring en zich te laten verrassen, door wat er uiteindelijk op je bord beland. Al het eten op de kaart is lekker, dus eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit. Het resultaat was hartverwarmend. Er werd heel veel gelachen. Er ging van alles mis, maar de gasten en de bediening genoot zichtbaar.

35 miljoen mensen met dementie

Op dit moment hebben wereldwijd 35 miljoen mensen dementie. Volgens de World Health Organisation groeit dat aantal tot 115 miljoen in 2050. De initiatiefnemers hopen dat dit idee navolging krijgt in meerdere landen, waardoor we als samenleving een meer open en tolerante houding krijgen. Ik denk ook dat mijn oma dit initiatief geweldig had gevonden, want dan had ze toch nog iets kunnen doen. En kunnen lachen. Is er in Nederland al een dergelijk initiatief? Ik ben heel erg benieuwd.
Foto: restaurant of Mistaken Orders

Over de schrijver