Restaurant houdt 200.000 wormen in de kelder

Foto: Rick Harris (Flickr)
Foto: Rick Harris (Flickr)

Hoe lekker zit jij te eten, als je weet dat je bovenop 200.000 krioelende wormen zit? Je vindt het misschien onsmakelijk, maar de gasten van restaurant Red Feather Lounge in Idaho, de VS, hebben nergens last van. Terwijl zij op hun eten kauwen, maken wormen in de kelder compost van de resten eten die overblijven. Eigenaar Dave Krick vindt dat hij eindelijk een goede manier gevonden heeft om van zijn afval af te komen. En hij denkt zelfs wat geld te verdienen met zijn wormen.

Wormen, een nieuwe trend in groen

Dave Krick is al langer een eco-restaurateur. Hij serveerde zijn gasten verantwoorde biologische biefstuk en gezonde lokale producten. Dave wilde echter een stap verder gaan en besloot om al zijn afval verantwoord te gaan verwerken. Restaurants houden dagelijks grote hoeveelheden eten over. Dus het was logisch dat hij daar wat aan ging doen. Composteren leek een logische stap. Het enige probleem was: een composthoop stinkt. En dat kan je niet gebruiken in de buurt van een restaurant. Daarom besloot Dave wormen in te gaan zetten.

Veel mensen vinden wormen vies, maar wormen zijn een onmisbaar element van de natuur. Zij verwerken natuurlijke resten, zoals bladeren en planten. In de buik van wormen wordt het afval reukloos verteerd en komt er weer als vruchtbare grond, compost, uit.

De bekende bioloog Darwin vond wormen zo belangrijk, dat hij ze uitgebreid onderzocht. Zijn laatste wetenschappelijk werk schreef hij over wormen, “voordat ik er zelf een word”, aldus een grappende Darwin.

Nu worden wormen steeds meer ingezet als een efficiënte manier om van ons afval af te komen. Wormen verwerken het natuurlijke afval van bedrijven — denk aan eten, maar ook aan mest en plantenresten. De compost die ontstaat kan weer gebruikt worden om grond te bemesten en planten te laten groeien. Zo wordt afval verwerkt zonder dat het op een vuilnisbelt terecht komt of het milieu vervuilt.

Een emmer wormen mee naar huis

Dave Krick is ondertussen tevreden met zijn wormen. Hij wil binnenkort een tweede grote stalen bak met wormen in zijn kelder zetten. De compost gebruikt hij voor zijn eigen tuin en hij verkoopt het aan klanten. Ook wil hij emmers met wormen gaan verkopen. Dan kunnen klanten op hun eigen balkon of tuin hun etensresten transformeren tot puur natuur.

Bron: Mother Nature Network

Lees ook

Composteren op 2 hoog: wormen doen het werk

Broodje gezond met kaas van moedermelk

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020