Reuzel en 5 andere gezonde vetten

Bron: mikewarren (Flickr.com)

Reuzel heeft de naam ongelooflijk ongezond te zijn, maar toch wordt het weer steeds vaker gebruikt in de keuken. Mensen die met gezonde vetten en oliën willen koken, zijn van vetarme oliën overgestapt naar spek-, ganzen-, of eendenvet. Ook worden plantaardige vetten weer vaker in de keuken gezien. Dit blijkt uit een rapport van marktonderzoeksbureau Packaged Facts en het Centrum voor Culinaire Ontwikkeling.

Dierlijke vetten gezonder

Deze belangstelling voor deze ouderwetse vetten is onderdeel van de ‘terug-naar-het-land beweging’ dankzij de groei van boerenmarkten en de voorkeur voor gezonde voeding. De hele wetenschap staat op z’n kop sinds steeds meer onderzoeken bewijzen dat veel vetten gezonder zijn dan vetarme varianten. Het blijkt dat er in veel dierlijke en plantaardige vetten met een slechte naam allerlei voedingsstoffen zitten die we anders niet binnenkrijgen. Op nummer 1 van meest gebruikte vetten en oliën, maar ook deze variaties komen terug in de wereld van gezonde voeding.

Ghee

Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden. Anders dan bij het maken van geklaarde boter wordt voor ghee de boter net zo lang verhit totdat al het water verdampt is. Door die langere verhitting krijgt ghee een nootachtig aroma. Er bestaat ook een plantaardige variant. Ghee is een goede steun in de strijd tegen kanker en verharding van de hartslagaders.

Rijstolie

Rijstolie of rijstvliesolie is de olie die gewonnen wordt uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Deze olie is geschikt voor consumptie, heeft geen uitgesproken smaak of geur en een hoog rookpunt van 255°C (490°F), waardoor het zeer geschikt is om eten te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken (wokken). Rijstolie is populair in de keuken van Aziatische landen. Rijstolie helpt het cholesterol verlagen.

Reuzel

Reuzel, of smout, is dierlijk vet met name afkomstig van varkensbuikvet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en de restjes vlees, de zogenaamde kaantjes. Vroeger werd dit gebruikt als broodbeleg, zoals tegenwoordig boter. Daarnaast werd het verwerkt in stroopvet. Reuzel vermindert de kans op depressie en verlaagd het cholesterol.

Eendenvet

Eendenvet is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten en bevat veel linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur dat cellen gezond houdt, de opname van calcium verhoogt en de nierfunctie helpt.

Kokosolie

Deze olievariant heeft een slechte naam vanwege het hoge vetgehalte (92%), maar heeft ook een hoop voordelen. Het bevat veel laurinezuur, een voedingsstof die ons immuunsysteem versterkt. Laurinezuur zit bijvoorbeeld ook in moedermelk.

Noot- en zaadoliën

Elke verschillende noten- of zaadolie heeft zijn eigen unieke chemische samenstelling, maar de meesten van hen, met uitzondering van avocado-olie, bevatten een hoog niveau van meervoudig onverzadigde vetten in vergelijking met de gezondere onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten zijn goed voor salade dressings, niet om mee te koken.

Bron: Rodale

Lees ook
7 redenen waarom je auto voorverwarmen geen goed idee is
Plastic afval omgezet in olie
De beste aanbieders van groene stroom

Leestip van Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_5534f2ea27b68_selected-products” products=”9200000030698584″ name=”voedselmachine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

7 reacties op “Reuzel en 5 andere gezonde vetten”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020