Review: Aleppozeep

Mg 0750
Foto: Claudia Pietryga

‘Gezegend’ met een gevoelige hoofdhuid ben ik altijd op zoek naar een shampoo waar ik echt nul komma nul jeuk aan overhoud. De tip om eens Aleppozeep te proberen kreeg ik van een betrokken lezer. Tijd om mijn hoofd er eens mee in te zepen.
Aleppozeep komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Syrisch Aleppo waar het al duizend jaar op dezelfde manier gemaakt en gebruikt wordt. Een tijdje terug zag ik deze zeep in twee varianten bij de Ekodis liggen: één met laurierolie en één zonder. Die zonder laurierolie is goed gekeurd door het BDIH en heb ik gekocht. Het is een flink blok, namelijk 200 gram en bevat alleen maar olijfolie, soda-as en water. Het is een honderd procent natuurproduct.
Stroef
Het beste is om je haar voordat je het gaat wassen even door te kammen zodat je geen klitten hebt. Ik heb de zeep gewoon rechtstreeks op mijn hoofdhuid gebruikt. Zachtjes heen en weer bewegen en als ik het idee heb dat er een klit ontstaat die meteen met mijn vingers uitkammen. Op mijn hoofd schuimt het een beetje, in de rest van mijn haar lijkt de zeep te verdwijnen. Nu moet ik wel zeggen dat ik eigenlijk alleen mijn hoofdhuid en het haar op mijn hoofd was, de rest doe ik minder grondig want dat wordt vanzelf wel schoon wanneer ik mijn haar uitspoel.

Deze zeep ruikt neutraal en wast prima, maar laat helaas direct na het uitspoelen een naar stroef gevoel achter. De eerste keer schrok ik er nogal van. Ik ben inmiddels wel wat gewend met natuurshampoo’s, maar dit is zo stroef en squeeky clean dat er toch wat wat interne alarmbellen gingen rinkelen. Het voelde gewoon niet relaxt. Om mijn haar weer zacht te krijgen is een conditioner trouwens wel echt nodig, of althans bij mij.
Afval
Ik moet eerlijk zeggen dat er qua uitwerking op mijn hoofdhuid bij mij geen verschil zit tussen een milde shampoo of Aleppozeep. Gek genoeg heb ik de ene keer ook meer jeuk van een bepaald product dan de andere keer, blijkbaar zijn er dus ook andere factoren die een rol spelen. Het spreekt me wel aan dat je geen verpakking hoeft weg te gooien, maar alsnog heb ik wel een conditioner nodig. Dus helemaal afvalvrij met deze zeep wassen is er ook niet bij.
In alle eerlijkheid denk ik niet dat ik nog eens Aleppozeep zou kopen om mijn haar mee te wassen. Dat extreem stroeve gevoel vind ik gewoon niet prettig. Gelukkig kan ik deze zeep ook prima gebruiken om mijn lijf te wassen of gewoon als lekkere rustieke handzeep. Deze zeep kost 5,50 euro is te koop bij natuurvoedingswinkels of via olijfoliezeep.nl

Over de schrijver

4 gedachten over “Review: Aleppozeep”

  1. Het stroeve en klitterige haar herken ik. Ik spoel het daarom uit met een beker half water en half appelazijn. Die laatste is te koop bij de ah in een glazen fles.

  2. Ik heb hele goede ervaringen met savon de marseille van Marius Fabrè. Ik was mijn haren ermee en uiteraard mijn hele lichaam. Je kunt er ook heel goed mee schoonmaken, alles wordt heel goed schoon. Mijn haren zijn wel stroef maar heel zacht en het pluist niet meer, ik heb namelijk pluishaar. Sinds kort poets ik ook mijn tanden ermee. Ik heb nu minder last van tandsteen en heb het idee dat je frisser uit je mond ruikt. Ook heb ik niet meer last van bloedend tandvlees. Ik had dat niet zo vaak, maar nu helemaal niet meer. Mijn tanden voelen langer frisser aan. Het is wel even wennen, maar niet onoverkomelijk.

  3. Misschien is het goed in gedachten te houden dat irritatie/jeuk ook een psychische oorzaak kan hebben. Als je emotionele irritatie hebt over iets, en je focust je vooral op bijvoorbeeld je hoofdhuid, dan lijkt het net of je jeuk op je hoofdheid hebt. Of dat het geval is, kun je ontdekken door, als je irritatie op je hoofdheid opmerkt, te gaan voelen of je ook irritatie in de rest van je lichaam voelt. Als dat het geval is, is het hoogstwaarschijnlijk emotionele irritatie, en niet de een of andere allergische reactie.
    Door experimenteren met verschillende detergenten, heb ik een aardig idee gekregen hoe het onplezierige gevoel dat in onderzoekspublicaties "irritatie" genoemd wordt, voelt. Dat voelt *niet* als irritatie of jeuk. Detergenten met wat grotere moleculen dringen niet zo diep in de huid door als bijvoorbeeld het goedkopere natrium laureth sulfaat. Daardoor voelen deze dertergenten, in water opgelost, "zachter" aan.
    Gevoelens van irritatie op mijn hoofdhuid ken ik zeker, vooral tijdens het haar wassen. Door wat nadrukkelijker te gaan voelen wat er aan de hand was, kwam ik erachter dat dit vooral met emotionele issues uit mijn verleden te maken had. Sinds dat ik die gevoelens verwerkt heb, heb ik een stuk minder vaak een gevoel van irritatie op mijn hoofdhuid.

Reacties zijn gesloten.