Review: Argiletz kleimasker

Mg 5381
Foto: Claudia Pietryga

Ken je de likeur Amaretto? Of de Italiaanse cantuccini koekjes die je bij een zoete dessertwijn eet? Beeld die zoete amandelgeur in en lees vooral even verder.
Een jaar geleden gebruikte ik uitsluitend maskers voor eenmalig gebruik. Een voordeel is dat je met losse zakjes lekker verschillende soorten kunt proberen, maar het nadeel is de gecoate verpakking en dat je altijd voorraad in huis moet hebben. Via de webshop Druantia kwam ik op het Franse merk Argiletz uit. De maskers komen in een plastic tube van 100 ml, waar je wel even mee kunt smeren. Ik testte zowel het roze (soothing) als het witte (radiance) kleimasker.
De eerste keer dat ik het masker op deed kon ik de geur maar niet duiden. Het deed me ergens aan denken, maar aan wat? Ik inspecteerde de achterkant, maar geen enkel ingrediënt gaf een hint. Het was uiteindelijk mijn vriend die zei dat het naar Amaretto ruikt. Grappig, want de maskers bevatten geen amandelolie. Verwacht trouwens geen mierzoete geur alsof je pure likeur op je gezicht smeert, de zacht zoete geur is subtiel en aangenaam. Ook heeft het roze masker nog een fruitige ondertoon, terwijl het witte masker vooral een aardse geur heeft.
Roze klei
Roze klei is ideaal voor de gevoelige huid omdat het de PH-waarde in balans houdt, de huidtextuur verfijnt en de huid zacht maakt. Dit masker bevat onder meer extracten van framboos, verbena en kamille. Het masker is overigens niet roze, maar terracottabruin. Ook niet meer dan logisch. Alleen synthetische kleurstoffen zouden een kleimasker knalroze kunnen maken.
Kaolin, Illite, Rubus Idaeus Extract*, Verbena Offincialis Extract*, Anthemis Nobillis Extract*, Citric Acid, Sodium Benzoate, Benzyl Alcohol. *uit biologische teelt
Witte klei
Het witte kleimasker zorgt voor dieptereiniging en bevat extracten van calendula, bernagie en groot kaasjeskruid. Het laatste kruid kom ik niet vaak tegen in cosmetica, best bijzonder dus. Het werd in de volksgeneeskunde voor allerlei kwaaltjes toegepast zoals holteontstekingen, baarmoederklachten, wespensteken en bij huidontstekingen.
Kaolin, Calendual Officinalis Extract*, Borrago Offincialis Extract*, Malva Sylvestris Extract*, Citric Acid, Sodium Benzoate, Benzyl Alcohol. *uit biologische teelt
De maskers bevatten voor 48 procent biologische ingrediënten en bestaan uit 99,3 procent uit natuurlijke stoffen. Al met al zeker geen slechte score. Ik merk trouwens geen grote verschillen tussen de maskers. Ze maken mijn huid allebei lekker zacht na gebruik en mijn huid voelt totaal niet trekkerig. Wist je trouwens dat je kleimaskers maar vijf minuten hoeft op te houden? Langer is helemaal niet nodig en heeft zelfs een averechts effect. Kijk, daar hou ik van. Turbobeauty!
 

Over de schrijver