Review: douchegel Zen & Thé vert van Born to Bio

Mg 3686
Foto: Claudia Pietryga

Wat een leuke verpakking, dacht ik toen ik deze douchegel kocht. Beetje tekenfilmachtig waardoor hij lekker vrolijk in mijn badkamer staat. Klik verder voor de review over de Zen & Thé Vert gel douche van Born to bio.

Het flesje doet me denken aan het Franse yoghurtdrankje Yoplait. Omdat het op een melkflesje lijkt staat er dan ook maar uit voorzorg op ‘niet drinken’. De geur van deze douchegel is fris, groen en plantenachtig. Enigszins vergelijkbaar met Sante Green Wave.

Born to Bio is een merk van het Franse concern Planete Bleue. De site werkt helaas niet optimaal en er is voor de rest niet veel informatie over dit merk te vinden. Born to Bio heeft het Franse Cosmebio en ECOERT certificaat. Kanttekening vooraf: ECOCERT is van de Europese cosmetica eco-labels de minst strenge.

Geen agressieve stoffen
Een merk hoeft bijvoorbeeld minimaal maar tien procent biologische ingrediënten te bevatten. Negentig procent moet wel van natuurlijke oorsprong zijn en agressieve stoffen zoals parabenen, SLS’en, flataten, PEG’s en kleurstoffen zijn natuurlijk verboden. Overigens zijn er ook aangesloten merken die wel een hoog percentage biologische bestandsdelen in hun producten gebruiken.

De ingrediënten volgens de INCI-standaard:
Aqua (Water), Pseudotsuga menziesii (Balsam Oregon) water*, Sodium cocoamphoacetate, Glycerin, Lauryl glucoside, Sodium cocoyl glutamate, Sodium lauryl glucose carboxylate, Caprylyl capryl glucoside, Glycerin, Xanthan gum, Dehydroxyacetic acid, Benzyl alcohol, Parfum (Fragrance), Sodium chloride, Potassium sorbate, Limonene, Lactic acid, Linalool.

Op de verpakking staat ‘extra gentle’ en dat klopt ook wel, want de reinigers zijn zacht. Laat je niet afschrikken door ‘lauryl’, dit zijn dus milde varianten op basis van suikers. Opvallend is wel dat deze douchegel eigenlijk alleen bestaat uit water, reinigers, parfum en wat conserveermiddelen. Er wordt geadverteerd met groene thee, maar daar zie ik helaas niks van terug. In de parfum misschien?

Meer eer
Het enige zowel verzorgende als biologische ingrediënt is eigenlijk Pseudotsuga menziesii water (balsem van de Douglasspar). Dit wordt onder meer medicinaal gebruikt voor kleine wondjes omdat het helend werkt. Ik vind het toch wel jammer dat dit het enige biologische ingrediënt is. Deze douchegel bevat dus tien procent aan biologische bestandsdelen. Op 1,5 procent na bestaat het wel volledig uit natuurlijke ingrediënten.

Niet alle producten van Born to Bio bestaan uit zo weinig biologische ingrediënten. Zo zijn de gezichtsoliën wel honderd procent biologisch. Wat mij betreft mogen ze hun merknaam dus meer eer aan doen en die gedachte ook doorvoeren in hun doucheproducten. Het zijn hip ogende flesjes die je bijvoorbeeld ook leuk cadeau kunt doen, maar ik zou het geen natuurcosmetica noemen. En wanneer je dat belangrijk vindt kun je voor deze prijs (5,95) beter doucheproducten van andere (wel biologische) merken kopen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Review: douchegel Zen & Thé vert van Born to Bio”

  1. Op mijn eigen blog kreeg ik van een lezer de scherpe opmerking dat dit product in feite wel natuurcosmetica is omdat het voor 98,5 procent uit natuurlijke producten bestaat. En daarin heeft die lezer gelijk, dus ik zou graag mijn laatste zin willen herformuleren: "Het zijn hip ogende flesjes die je bijvoorbeeld ook leuk cadeau kunt doen. Maar wanneer je het belangrijk vindt dat een product uit meer dan tien procent biologische ingrediënten bestaat is deze douchegel misschien minder aan jou besteed en kun je voor dezelfde prijs (5,95) beter cosmetica kopen van merken waar dat wel het geval is."

Reacties zijn gesloten.