Review: Dudu-Osun van Tropical Naturals

Mg 9542
Foto: Claudia Pietryga

Claudia Pietryga blogt over haar zoektocht naar duurzame cosmetica en andere mooie producten voor je lijf. Vandaag: de natuurlijke zwarte Afrikaanse zeep Dudu-Osun.

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om een natuurlijk product te testen uit een ver en exotisch land. De ene keer zal dat écht biologisch zijn waar bijvoorbeeld duidelijk rekening is gehouden met arbeidsomstandigheden en het milieu, de andere keer gewoon een natuurlijk product. In een webshop kwam ik Dudu-Osun zeep tegen en alleen al vanwege de fantastische naam wilde ik het proberen!

Deze zeep komt uit de Nigeriaanse staat Lagos. Hij is op traditionele wijze met de hand gemaakt, bevat geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen en is biologisch afbreekbaar. Heel bijzonder is dat de zeep zwart is en ook wel bekend staat onder de naam Afrikaanse Zwarte Zeep (ABS, African Black Soap). Als je je handen of lichaam ermee wast dan komt er dus zwarte zeep vrij. Dudu betekent trouwens zwart in het Yarouba, een taal die onder meer in Nigeria, Benin en Togo wordt gesproken.

Exfoliërende werking
De ingrediënten komen hoofdzakelijk uit het tropische regenwoud en savannes, zoals shea boter, aloë vera, honing, Afrikaanse sandelhout (Osun), palmboomolie en as van kokosnoten. Zie hieronder de complete ingrediëntenlijst:

Pure Honey, Shea Butter, Osun (camwood), Palmkernel Oil, Cocoa pod ash, Palm bunch ash, Aloë Vera, Lime Juice, Water en fragrance.

Het ziet er naar uit dat er gerecycled karton is gebruikt voor de verpakking. Er zit alleen een heel dun laagje plastic om de zeep te beschermen. Je kunt het eruit halen en de onderdelen gescheiden weggooien. Pluspunt! Ik vind de geur erg lekker (tropisch!) en het is een flink stuk zeep, dus je kunt er lang mee doen. Tip, die ik zelf niet toepas, maar wel wordt gegeven is om deze zeep in een afgesloten plastic doosje te bewaren. Hij kan namelijk wat zacht worden door gebruik.

Hij werkt exfoliërend en zou daarmee acne, eczeem en zelfs veroudering tegen gaan. Ook kun je het gebruiken om make-up van je gezicht te halen en je haren te wassen. Zo ver durf ik met een ‘gewone’ zeep niet te gaan, dus ik ben eerst maar eens begonnen met een flinke inzeepsessie. Hij is heel erg ontvettend, voor mij is dat helaas way too much. Hij ligt daarom nu in de badkamer als handzeep. Weet je waar deze zeep perfect voor is? Als je haarstyling hebt gebruikt en vette handen hebt. Nog nooit waren mijn handen na het wassen weer zo vetvrij 🙂 Ideaal! Eventueel kun je nog even een handcrème gebruiken mocht je er erg droge handen door krijgen. Ik kocht Dudu-Osun trouwens via prettyplease voor 2,99 euro maar wellicht dat ze ook te koop zijn bij de Afrowinkel.

 

Over de schrijver

1 reactie op “Review: Dudu-Osun van Tropical Naturals”

Reacties zijn uitgeschakeld.