
Rituals. Ik was gek op dit merk. Hip, strakke vormgeving, mooie winkels met vriendelijke verkopers, lekkere geuren en niet op dieren geteste producten. Een tijdje terug kocht ik dan ook weer eens twee showergels, namelijk de Zensation (voor mij) en Himalaya Mist (voor hem).
Ik stond nog maar net buiten met deze twee producten toen ik me realiseerde dat ik zojuist twee metalen flessen had gekocht. Why? Waarom gebruik je dit materiaal voor de verpakking van een douchegel? Behalve dat het er fancy uit ziet is het onnodig milieubelastend en om schuim uit een fles te creëren zijn er ongetwijfeld extra chemische stoffen nodig. Waarom maak je dit product terwijl je pretendeert goed bezig te zijn voor de wereld?
Zomaar even gecopy-paste van de Rituals site:
“Rituals is voor mensen die kritisch zijn en de allerhoogste eisen stellen aan de zorg voor zichzelf, anderen en hun leefomgeving. Het is dan ook niet echt verrassend dat wij precies dezelfde strenge eisen stellen als het om onze producten en service gaat. We maken gebruik van natuurlijke, duurzame en biologische ingrediënten. Voor alles wat de natuur ons niet kan geven, gebruiken wij veilige alternatieven.”
Mooie geuren
Qua design heb ik niks te klagen en ik vind het Rituals logo bovendien mooi. Ook de wat Oosterse geuren van beide douchegels zijn lekker. Wel wat aan de zware kant, dus daar moet je van houden. Zensation ruikt naar kersenbloesem en doet jasmijnachtig aan. Himalaya Mist ruikt naar Cederhout en heeft een musky ondertoon.
Zoals ik al voorspelde zijn er in deze producten veel soorten chemie gebruikt. Dat moet ook wel, want de douchegel is in een fles geperst en die moet er nu weer onder druk uitkomen plus een schuim gaan vormen. De samenstelling is ongeveer hetzelfde, alleen de geur verschilt (heb ik ook even weggelaten).
Aqua, Sodium laureth sulfate, Isopentane, Cocamidopropyl betaine, Sorbitol, Isobutane, Isopropyl palmitate, PEG-120 Methyl glucose dioleate, Parfum, Guar Hydroxypropyltrimonium chloride, PEG-40 hydrogenated castor oil, Sodium benzoate, Citric acid, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limone, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone.
Jeuk
Ingaand op enkele ingrediënten: Sodium laureth sulfate is een bekende reiniger die wordt gebruikt omdat hij als grondstof goedkoop is. Mensen met een gevoelige huid kunnen er op reageren, bijvoorbeeld met een allergische reactie, jeuk of droge huid. Cocamidopropyl betaine is een relatief milde reiniger, maar kan in sommige gevallen contactallergie veroorzaken. Sodium Benzoate is tot 0,5 procent toegestaan omdat het ook allergie kan veroorzaken. Isopropyl palmitate is een solvent, antistatic agent en emollient en gebaseerd op een vetachtig zuur dat uit verschillende bronnen gehaald kan worden. Kan poriën verstoppen, acne veroorzaken en zou door wetenschappers al giftig zijn bevonden. PEG’s zijn ‘geleiders’ veilig bevonden tot 200, beide toegevoegde PEG’s zijn dus veilig maar kunnen wel als geleider werken voor andere stoffen. Guar Hydroxypropyltrimonium chloride zorgt voor een rijk, weldadig schuim en is zacht voor de huid. De onderste stoffen zijn bijna allemaal geurstoffen.
Ik merk trouwens een lichte jeuk als ik dit product heb gebruikt. Er valt nu ook een kwartje, want ik gebruikte eerder producten van Rituals (ook deze flessen) en had wel eens een jeukerige huid en snapte nooit hoe dat kon. Zou zomaar eens van een chemisch stofje in dit product kunnen komen. Voor mij niet voor herhaling vatbaar vanwege de ingrediënten in deze producten en de gebruikte verpakkingsmaterialen. Ik ben natuurlijk wel zo nieuwsgierig aangelegd dat ik andere producten in ieder geval eens ga bekijken. Ik kocht deze twee doucheproducten samen voor 12 euro. Volgens mij kosten ze los 7,95.
Bronnen:
Marieke Schutte, Lexicon van cosmetische ingrediënten, vijfde druk, 2006, Uitgeverij Lakerveld
Skindeep
Wikipedia
4 gedachten over “Review: foaming shower gel sensation ‘Zensation’ en ‘Himalaya Mist’ van Rituals”
Cocamidopropyl betaine wordt veel gebruikt omdat dit de irritatie veroorzaakt door andere reinigers (hier de Sodium laureth sulfate) verminderd.
Hai Ewald, dank! Dat wist ik niet. Handig om te weten.
hi Claudia, goed dat je zo kritisch hebt geschreven over deze (Rituals) producten. Als 'leek' denk je door alle mooie woorden en beloftes toch een mooi eerlijk en natuurlijk product gekocht te hebben. Niet waar dus!
Hopelijk worden meer mensen bewust van de ingredienten (zowel in verzorgingsproducten als in voeding)!
Late reactie van mij 😉 maar bedankt!
Reacties zijn gesloten.