Review: Indiaase wasnoten een hit

Wasnoten In een poging ook onze was wat duurzamer te doen, had ik al eens een fles Neutral gekocht. Leek me allicht beter dan een van de gangbare merken die een waslijst aan mij onbekende chemicaliën voeren. Het was dus wat teleurstellend toen bleek dat het geurloze Neutral de shirts van mijn vriend niet echt okselfris kreeg. En was die niet schoon ruikt, is geen schone was. Ik was dus nog zoekende naar een manier om onze was te vergroenen toen ik laatst gratis een zakje wasnoten in handen kreeg. Ik heb ze meteen uitgeprobeerd.

Het klonk immers wel erg goed, een noot die in India en omstreken al eeuwen werd gebruikt om mee te wassen. Daar groeit namelijk de Sapindus Mukorossi-boom die noten produceert waarvan de schaal de stof Saponine bevat. Deze stof gaat net als zeep schuimen als het met water in contact komt en bevat een groot reinigend vermogen. Klonk milieuvriendelijk en uitermate goed getest.

De wasnoten die ik had gekregen zaten al in het op internet aanbevolen zakje, dus kon ik ze meteen op een bonte was uitproberen. Het resultaat was een schone, zachte en fris ruikende was. Niet overdreven naar ‘lentebloesem’ of ‘frisse wind’ geurend maar gewoon fris. Zelfs de shirts van mijn vriend, die ik goed besnuffelde, waren okselfris de machine uit gekomen.

Deze eerste test was dus positief uitgevallen maar hoe vies is een gemiddelde bonte was nou echt? De echte test zou dus een vervuilde witte was zijn waar wel voor werd aangeraden wat zuurstofbleekmiddel toe te voegen. Gelukkig bleek ook dit illustere was-hulpmiddel een duurzame variant te hebben, dus de was bleef eco-verantwoord.

Ook deze test pakte weer positief uit en sindsdien ben ik om. De was wordt echt zacht, de geur is neutraal fris en liefhebbers van naar lentebloesem geurende was kunnen wat geurolie toevoegen. Voor vetvlekken of andere moeilijke vlekken wordt aangeraden een voorbehandelingsmiddel als ossegal of vlekkenreiniger te gebruiken. Maar goed, dat deed ik bij mijn conventionele wasmiddel ook al. Ook voor de portemonnee zijn de noten erg vriendelijk; Er wordt gesteld dat je met een kilo wasnoten een jaar lang kan wassen, gebaseerd op zo’n 2 à 3 wassen per week.

Per wasbeurt heb je zo’n 8 noten nodig die na zo’n 3 à 4 wassen zijn uitgewerkt. Hierna kun je ze gewoon bij het gft-afval gooien. Nog niet overtuigd? Ze zijn ook erg goed voor mensen die gevoelig of allergisch zijn voor conventionele wasmiddelen en je stimuleert met de aanschaf van deze noten de lokale Indiase ondernemers die de noten plukken en verhandelen. Dat zou jullie toch over de streep moeten trekken. Voor avonturiers en durfals, ik heb gehoord dat de wasnoten ook in afwasmachine hun werk goed doen. Resultaten van deze test mogen uiteraard worden doorgestuurd aan HetKanWel.

De noten zijn o.a. te koop bij

Lees ook

Over de schrijver

10 reacties op “Review: Indiaase wasnoten een hit”

 1. Pingback: Zeven bespaartips voor wassen en drogen -

 2. Ik las dat je ongeveer 8 noten moet gebruiken. Maar ik doe het met 4 en de was wordt prima schoon. Ik ben heel tevreden met deze wasnoten. Wel vraag ik me af: hoe zit het milieutechnisch: de noten komen uit India, dus worden hier naartoe gevlogen, “gewoon” wasmiddel wordt in Nederland gemaakt, dus vervoer over de weg. Al met al: wat is, als je alles bij elkaar telt het minst vervuilend?

 3. Misschien hebben jullie tips?! Ik vind ze echt niet ! Lekker ruiken…bij mij geen frisse geur hoor, beetje muf en alle noten cliegen ook in zakje door wasmachine;) maar ik houd goed vol !! . Wat geurolie helpt wel.. Welke "wasverzachter" zou evt kunnen?!

 4. Ik was al een paar jaar met de wasnoten en het blijft me nog steeds verbazen.
  Het is natuurlijk geen wonder wasmiddel, maar mijn was is echt niet viezer dan die van mijn buurvrouw, bovendien blijft mijn wasmachine ook mooi schoon met de wasnoten en de riolering raakt er niet van verstopt en je helpt er ook het milieu mee en is ook nog eens goedkoper in gebruik.
  Ik doe echt meer dan een half jaar met een kilo in een huishouden met kinderen!!!!
  De vieze vet vlekken gaan er echt wel uit, dat lukte mij niet met gewoon wasmiddel..
  Wat wil je nog meer?
  Ik koop mijn wasnoten zelf bij Nature Profit een bedrijf dat echt natuurlijke producten verkoopt en niet van die nep natuur producten.
  Bovendien ondersteunen ze ook nog eens goede doelen.

 5. Het is misschien beter dan gewoon waspoeder, maar als het van India naar Nederland gevlogen moet worden, dan is het in mijn ogen niet beter voor het milieu dan gewoon waspoeder.

 6. Volgens de site Eco-logisch.nl is een nadeel: minder reinigend vermogen (lost bijna geen vet op, voorbehandeling met bijvoorbeeld Treffer vlekverwijderaar nodig).

  Maar dat heb jij dus niet gemerkt, Maartje?

  1. Tot nog toe gaat het hier prima. Die vlekverwijderaar gebruik ik sowieso al bij nare vlekken (denk tomatensaus) maar dat lijkt me alleen maar logisch. En dus een beetje vlekkenzout bij de witte was.

Reacties zijn uitgeschakeld.