Review: lavaerde

Foto: Claudia Pietryga

Gek was ik op de rhassoul in poedervorm. Ik gebruikte het in combinatie met een scrubhandschoen voor een goede reiniging of als haarmasker. Ik was dan ook benieuwd of de lavaerde van Logona me net zo zou bevallen.
De lavaerde (lavare betekent ‘wassen’ in het Latijn) van Logona komt in een handige en flinke knijptube zodat je het als een doucheproduct kunt gebruiken. De lavaerde werkt, net zoals de rhassoul die ik eerder probeerde, op basis van leemaarde (hectorite), maar is verdund met onder meer water.
Patchouli
De substantie is best stevig en ruikt bloemig en een tikkeltje houtachtig door de toegevoegde patchoulli. Ik moet zeggen dat de geur behoorlijk sterk is, daar moet je van houden. Ook bevat het neem-extract en citrusolie. Zie hieronder de ingrediënten.
Aqua (Water), Hectorite, Glycerin, Parfum (Fragrance), Alcohol, Melia Azadirachta (Neem Extract), Citrus Nobilis (Mandarin Orange Oil), Pogostemon Cablin (Patchouli Oil), Tocopherol.
Lavaerde is zeepvrij en daarom geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Ook zou het goed werken tegen vet haar. Nu moet ik helaas concluderen dat het voor mijn haar niks doet. Het reinigt onvoldoende, waardoor ik met erg vet haar blijf rondlopen.
Poeder
Ik heb het na drie keer wassen opgegeven. Ik vrees dat mijn haar in ieder geval iets van een tenside nodig heeft. Overigens kreeg ik er geen jeuk van, dus wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt maar geen al te vet haar zou je dit product eens kunnen proberen (wel even opletten: sommige mensen reageren allergisch op hectorite).
Ik gebruik het product nu om mijn lijf en gezicht mee te wassen, waarvoor hij prima werkt. Mijn huid voelt na gebruik lekker zacht aan. In alle eerlijkheid prefereer ik eigenlijk wel rhassoul in poedervorm. Dat is wel meer geklieder en er blijft aarde achter in de drain van de douche, maar ik vind het toch fijner en volgens mij is het ook krachtiger dan een verdund product. De lavaerde van Logona is te koop bij gespecialiseerde natuurvoedingswinkels en webshops en kost 7,95 euro.
 

Over de schrijver