Review: Plugwise, je stroomverbruik professioneel in de gaten houden

Meten en schakelen van apparaten op stopcontactniveau vanaf uw PC”

Zo prijst Plugwise zichzelf aan. Plugwise is een nieuw systeem dat heel precies kan meten hoeveel stroom elk apparaat in je huis verbruikt. Op deze manier kan je energie besparen. Meten is weten, en weten is veranderen — dat is in het kort de filosofie achter Plugwise. Als je merkt dat bepaalde apparaten veel stroom verbruiken, kun je daar wat aan doen. En je kunt “sluipverbruik” door standby apparaten makkelijk uitschakelen. Plugwise claimt dat je tot 40% kunt besparen op je energiekosten.

De Plugwise Formule
De Plugwise Formule

Nou, dat willen we zelf wel eens uitzoeken. Plugwise was zo vriendelijk om een testpakket te sturen. En die hebben wij aan een grondige test onderworpen

Het plugwise concept

Plugwise werkt met zogenaamde “circles”. Deze plaats je tussen een apparaat — bijvoorbeeld je computer, de koelkast, een lamp — en het stopcontact. De circles doen twee dingen: (1) ze sturen draadloos informatie naar je computer over de hoeveelheid energie die een apparaat verbruikt en (2) ze kunnen gebruikt als aan/uit schakelaar. Bij de circles is ook een USB stick geleverd die de draadloze informatie ontvangt. Met een speciaal programma op de computer kun je dan precies zien hoeveel energie een apparaat gebruikt.

Het pakket

Het Plugwise Pakket Met 9 Circles En Een Stick
Mijn Stroomverbruik Overzichtelijk In Een Grafiekje

Bij plugwise kun je kiezen uit verschillende pakketten, die bestaan uit minimaal twee circles, een CD met het computerprogramma en de USB stick. Wij kregen het “home basic pakket” toegestuurd, met 9 circles. In de webshop kost dit pakket €369,95. Het “home starter pakket” met 2 circles kost €124,95. Plugwise vraagt dus om een redelijk stevige investering. Volgens Plugwise kun je deze in zo’n 3 jaar terug verdienen.

De installatie

In het pakket vind je een uitgebreide handleiding. Met stickertjes en een speciaal vel kun je precies bij houden welke circle bij welk apparaat hoort. Als je eenmaal alle circles geïnstalleerd hebt, start je het bijgeleverde computerprogramma op. In dit programma kun je elke circle een naam geven, bijvoorbeeld “koelkast” of “boiler”. Ook kun je vertrekken maken (“keuken” of “woonkamer”) en aangeven welke circles in welk vertrek horen.

Het indelen van de circles in groepen of vertrekken is handig om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen. Dat uitschakelen kun je zelf doen met een druk op de muisknop. Je kan ook een schakelschema maken. Dan kun je bijvoorbeeld instellen dat de t.v. en stereo tussen twaalf en zeven automatisch uit gaan, terwijl het waterbed overdag uitgeschakeld wordt.

De circles geven hun informatie draadloos door. Daarom is het is belangrijk dat de een circle niet verder dan 5 meter van een andere circle af staat. Mijn ervaring was dat de draadloze communicatie vlekkeloos ging. Ook de circle die onder het aanrecht in een kastje gestopt zat, werd gewoon gevonden door het computerprogramma.

Mijn Stroomverbruik Overzichtelijk In Een Grafiekje

Het gebruik

Als alles eenmaal geïnstalleerd is, heb je er weinig omkijken naar. Het computerprogramma is eenvoudig en overzichtelijk. Met grafiekjes kun je precies zien hoeveel stroom je gebruikt per dag, week of maand. Zo kwam ik te weten dat tussen 17.00 en 19.00 uur de elektrische boiler in de keuken veel stroom trekt.

Dat is natuurlijk leuk, maar wat heb ik daaraan? Ik moet toch koken en afwassen, op de boiler kan ik dus niet veel stroom besparen. In theorie zou je na verloop van tijd kunnen ontdekken dat apparaten oud worden en teveel stroom gaan trekken, maar daarvoor moet je het systeem voor langere tijd gebruiken.

Ook het uitschakelen had voor mij niet zo heel veel nut: ik heb gewoon niet zoveel apparaten die sluipend veel stroom gebruiken. Ik heb geen waterbed of digitale t.v. receiver. En mijn computer en router staan ‘s nachts wel eens aan om dingen te downloaden of t.v. programma’s op te nemen.

Eindoordeel

Plugwise doet wat het belooft: “Meten en schakelen van apparaten op stopcontactniveau vanaf uw PC.” Het systeem is een beetje ingewikkeld bij de installatie, maar verder hoef je er geen übergeek voor te zijn. Als alles geïnstalleerd is, draait het zonder veel problemen.

Het uitschakelen van apparaten vraagt om discipline. Als je ‘s avonds nog even snel een paar apparaten wil uitschakelen, moet je naar de computer lopen. Er wordt niet een knopje bijgeleverd waarmee je dat met één druk op de knop kunt doen. Aan de andere kant, je kunt met de schakelschema’s vrij precies een groep van apparaten of een individueel apparaat automatisch laten uitschakelen.

Of je daarmee 40% in de stroomkosten bespaart, hangt helemaal van jezelf af. In mijn geval gaat dat niet lukken. Plugwise is meer geschikt voor mensen die veel apparaten hebben die in standby stroom verbruiken. Het is ook heel geschikt voor bedrijven en scholen. etc. Want daar staan vaak de meeste sluipverbruikers: denk aan computers, frisdrankautomaten, printers etc.

Kortom, Plugwise is een goede manier om te besparen op je energierekening en CO2 uitstoot. Het moet alleen wel bij je passen. Vooral bij bedrijven en scholen kan een Plugwise installatie heel nuttig zijn.

Over de schrijver

8 reacties op “Review: Plugwise, je stroomverbruik professioneel in de gaten houden”

  1. Een mooi alternatief is EnyMate. Via EnyMate kan je je totale energieverbruik zien (realtime, dag, week, maand en jaren). Elektra, Gas en Water. Je kunt tevens vergelijken met andere gebruikers.

  2. Grappig dat negatief commentaar niet door de keuring heenkomt. Kennelijk was mijn berichtje over de privacy-issues met plugwise te kritisch. Erg jammer, maar het sterkt mij in mijn ideeën over dit bedrjif. Als iemand dit leest: van dergelijke censuur wordt niemand beter, maar ik hoop dat je er goed voor betaald wordt…

  3. Jammer dat het stukje met geen woord rept over de privacy-issues rondom Plugwise. De software geeft ongevraagd en ongemerkt naam- en adresgegevens door evenals verbruikscijfers van de aangesloten elektrische apparaten. Deze stiekeme stroom data is te stelpen met bijvoorbeeld een firewall maar dat moet je als Plugwise-koper maar net weten, en je wordt direct uitgesloten van support en updates.

    Het lijkt mij technisch gezien een aardig (hoewel wel prijzig) systeem om energieverbruik van apparaten te meten, maar de berichten over de privacy-zaken houden mij tegen er één aan te schaffen.

Reacties zijn uitgeschakeld.