Review: rescuebalsem van Móa The Green Balm

Mg 2859
Foto: Claudia Pietryga

Ik ben zo’n type dat zich vaak stoot, snijdt en onder krassen zit waarvan ik nooit snap hoe ik eraan ben gekomen. Onhandig is wat dat betreft my middle name.

Voor wondjes gebruik ik bijvoorbeeld calendulanzalf. Dit doe ik al zolang ik me kan herinneren, gewoon omdat mijn moeder het altijd gebruikte. Alleen is die zalf best vettig en zo’n tube niet handig mee te nemen.

IJslands recept
Ik was daarom op zoek naar iets anders en in een handzamer formaat. Móa – The Green Balm wordt in Engeland gemaakt, maar het recept komt oorspronkelijk uit IJsland. De oma van Thury Gudmundsdóttir stond in IJsland bekend om haar kruidenkunst en deze balsem wordt daar zelfs in ziekenhuizen gebruikt tegen brandwonden en littekens. Het geheim van Móa zijn de biologisch geteelde kruiden zoals duizendblad en koudgeperste oliën.

De ingrediënten zijn: Cocos Nucifera (coconut) oil, Prunus Amygdalus Dulcis (sweet almond) oil, Glycine Soja (soy Bean) Oil, Cera Alba (beeswax), Achillea Millefolioum (Yarrow) Extract, Aqua Purificata (water), Melaleuca Alternifolia Leaf (Tea Tree) oil, Chlorophyll, Aroma, Limonene.

De zalf heeft een kalmerende, voedende en helende werking. En is te gebruiken bij een droge, jeukende huid, maar ook bij kleine wondjes, schaafwonden, insectenbeten, ruwe ellebogen of knieën, eczeem en milde vormen van psoriasis, na het scheren, bij luieruitslag, blaren, rode neusvleugels en ook om je make-up mee te verwijderen of als oplossing om mee te stomen wanneer je verkouden bent. Ik heb de balsem tenslotte gebruikt op (uitgeknepen) pukkeltjes (teatree werkt desinfecterend!).

Handzaam
Móa balsem kun je in een grote (50 ml) of kleine pot (15 ml) kopen.  Omdat ik iets voor in mijn tas want je-weet-maar-nooit wilde hebben, heb ik die van 15 milliliter gekocht. Hij is ongeveer zo groot als een potje lippenbalsem en dus lekker makkelijk om in je tas (of jaszak?) mee te nemen.  De balsem is mintgroen en ruikt heel subtiel naar teatree. Hij brengt prettig aan en je hebt maar een beetje nodig om over wondjes te smeren. Ik vind de (inderdaad wat) balsemsubstantie prettig voelen en hij trekt ook snel in.

Op de site van Móa kun je eventueel succesverhalen lezen van mensen met huidklachten. Ik zie het persoonlijk als een aardige vervanging van calendula, maar durf niet te zeggen of het écht beter werkt. Beide zalven verzorgen een wondje en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Ik kocht Móa bij Big Green Smile, maar zie dat ze ook in enkele Nederlandse webshops te koop zijn waaronder BeautyDrogist en Be So Pure.

 

Over de schrijver