Review: rhassoul klei van Karawan Authentic

Foto: Claudia Pietryga

Ik hou van multifunctionele producten. Een verzorgende gezichtscrème die ook prima werkt op droge armen, een lippenbalsem die wonderen verricht op kleine wondjes en een klei waarmee je kunt reinigen.
Rhassoul, rasul of rassoel komt van het Berberwoord ghassoul dat ‘wassen’ betekent. De lava-aarde wordt gewonnen uit het Atlasgebergte en Noord-Afrikaanse vrouwen gebruiken het als natuurlijke reiniger. De klei is rijk aan minerealen, reinigt diep en zorgt voor balans in talgafscheiding.
Het potje bevat kleipoeder en je neemt elke keer vier delen klei met zes delen water om een papje te maken. Dit kan in de palm van je hand of in een kommetje. Ik heb het potje eigenlijk lange tijd niet gebruikt, omdat ik dacht dat het alleen geschikt is als masker. Maar waarom niet als facewash gebruiken? Misschien minder geschikt om een zware make-uplook te verwijderen, maar prima wanneer je weinig of geen make-up gebruikt.
Opvallend is dat ik er, zowel als facewash en na een makser, een zachte huid van krijg. Heb je net zoals ik fijn haar en wil je meer volume? Gebruik het als haarmasker. Ik heb het een keer ’s avonds laten intrekken, uitgespoeld, ben met licht vochtig haar gaan slapen et voila…ik loop al twee dagen rond met een coupe waar Tina Turner ‘U’ tegen zegt. Helaas krijg ik er wel een wat vette hoofdhuid van. Maar ja, dat krijg ik zo’n beetje van alle natuurlijke middeltjes.
Een nadeel vind ik dat het potje van plastic is. Ik had liever glas gezien, maar ik begrijp ook dat veel vrouwen plastic veiliger vinden in de badkamer. Het potje kostte 8,95 bij Beautydrogist, maar omdat het poeder is kun je er vrij lang mee uit de voeten. Vind je het te duur? Check dan eens Arabische of Afrikaanse winkels! Tenslotte: Rhassoul is honderd procent natuurlijk, maar test het altijd even uit op een stukje huid. Je kúnt namelijk allergisch zijn voor hectoriet (de INCI benaming voor Rhassoulklei).
 

Over de schrijver