Review: rooibos kruiden haargel van de Erica

Foto: Claudia Pietryga

Mijn vriend is gezegend met een flinke bos dik haar dat hier en daar leuk krult. Elke dag gaat er gel in en soms ook wax om het JW-je-haar-danst-gehalte hoog te houden 😉 Nu was ik een tijdje geleden bij de Erica en zag ik Rooibos kruiden haargel staan. Natuurlijk ging die mee om getest te worden.

Volgens Erica is deze gel geschikt voor normale fixatie, geeft het je haar stevigheid, glans en blijft het de hele dag in model. De ervaring van mijn vriend tot nu toe….

“Deze gel ruikt lekker en voelt hetzelfde als elke andere gel. Ik heb wel het idee dat de fixatie aan het einde van de dag eerder is verdwenen dan bij een gel van een drogisterijmerk. Ook blijft er een soort residu achter dat ik zelfs met sulfatenshampoo moeilijk uit mijn haar krijg. Ik moet het drie keer wassen en grondig kammen om het er enigszins uit te krijgen. Geen idee waar het door komt, maar het zorgt er wel voor dat ik het potje nu minder vaak pak.”

Kruiden
Op de (overigens vernieuwde!) site van Erica staat dat deze rooibos kruiden haargel allerlei kruidenextracten bevat die het haar voeden en verzorgen, waaronder Calendula, Hamamelis, Salvia, Arnica en Plantago. Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar wat zit er eigenlijk nog meer in?

Aqua, Alcohol, Glycerin, Aspalathus Linearis Extract, Potassium Sorbate, Dimethylaminoethyl Methacrylate Copolymer, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Carbomer, Triethanolamine, Polyglyceryl-10- Laurate, EDTA, Ethylhexyl Glycerin, Parfum.

Het kan aan mij liggen, maar ik zie alleen rooibos als echt extract (Aspalathus Linearis Extract). De genoemde planten zitten er niet los in. Misschien in de parfum? De meeste stoffen die erin zitten geven viscositeit, werken emulsiferend of conserverend. De lijst is aanzienlijk minder lang dan die van reguliere potten gel, maar ik eerlijk zeggen dat ik schrik van de toegevoegde Triethanolamine. Ik heb alle stoffen natuurlijk even opgezocht en ik ben erachter gekomen dat Carbomer in combinatie met Triethanolamine een gel wordt. Maar is dat een meerwaarde als er ook al glycerine in zit? Triethanolamine (of TEA) heeft een zeer hoge irritatiegraad en is kankerverwekkend in combinatie met nitrosamine. Deze stof is verboden in de Verenigde Staten en Europa, maar kan toch ontstaan door restjes van twee stoffen bij elkaar te doen. Voor ons consumenten is het niet aan het product te zien of er nitrosamine in zit.

Allergische reacties 
Ook de toevoeging van EDTA vind ik jammer, deze stof wordt onder meer gebruikt als conserveringsmiddel, maar kan de huid, slijmvliezen en luchtwegen irriteren en andere allergische reacties veroorzaken. Ook ben ik erg benieuwd welke stof nu precies verantwoordelijk is voor het residugebeuren? Dus als een Erica-laborant even hieronder wil reageren…heel graag 😉

Niet voor herhaling vatbaar vanwege de restjes en enkele minder fijne stoffen. Ik snap trouwens best dat haarverzorgingsproducten in tegenstelling tot bijvoorbeeld een crème misschien meer synthetische stoffen moeten bevatten, maar Triethanolamine en EDTA….dat valt mij tegen van de Erica met haar natuurlijke imago. Voor mijn gevoel is de Erica blijven hangen in de jaren zeventig qua ingrediënten. Nu er meer onderzoek is gedaan en we weten dat bepaalde synthetische stoffen niet lekker zijn voor de huid kunnen ze die toch vervangen door een alternatief? Nederland telt volgens mij twee door het BDIH goedkeurde biologische merken (De Traay en De Harmonie), het zou toch geweldig zijn als deze kruiderij ook in dat rijtje thuis hoort? Maar die weg is op deze manier nog wel heel erg lang.

Het potje bevat 200 ml gel en kost 2,95 in de Erica winkels of online.

 

 

 

 

Over de schrijver

4 reacties op “Review: rooibos kruiden haargel van de Erica”

 1. Zou graag de haargel willen proberen,
  Ik gebruik nu van Erica de reinigingsmelk calendula,
  Zou hier ook graag de dagcreme van proberen.
  Groet, Christien.

 2. Tevens merken wij op dat inmiddels alle recepturen zijn gecontroleerd en intern gecertificeerd.

  De biologische en natuurlijke afkomst zijn hierbij prioriteit.

  De declaratie met ingrediënten van de vernieuwde haargel is als volgt en 100% natuurlijk;
  Aqua, Water
  Natuurlijke Alcohol, Conservierung
  Glycerin, natuurlijk vet
  Dehydoxanthan Gum, natuurlijk gel
  Sorbitol, natuurlijk suiker
  Aspalathus Linearis Leaf, Rooibos extract
  Coco-Glucoside, natuurlijk suiker en natuurlijk cocosvet
  Parfum, uit etherische olien,
  Citronellol, onderdeel etherische olien
  Limonene, onderdeel etherische olien.

  De haargel is inmiddels in de winkels verkrijgbaar en om dit product ook aan u te presenteren willen wij u dit graag toesturen.

  Om dit te kunnen doen hebben wel uw adresgegevens nodig. Dus wellicht kunt u, Claudia, deze opsturen naar [email protected] zodat u spoedig de vernieuwde Rooibos Kruiden Haargel van Erica Kruiderijen kunt uitproberen.
  te typen!

 3. Bedankt voor uw bericht!

  Bij Erica Kruiderijen zijn we meer dan ooit bezig om de kwaliteit van onze producten te ontwikkelen, verbeteren en natuurlijker, waaronder ook de Rooibos Kruiden Haargel.
  Ik zal eerst even kort toelichten welke bestanddelen de Rooibos Kruiden Haargel voorheen de bevatten. Carbomer, als gelvormer. Triethanolamine, TEA, Alkalische vorm om carbomer te neutraliseren, enkel gevaarlijk met stikstof of proteïne verbindingen. EDTA, conservering, is niet biologisch afbreekbaar.

  Dit was een verouderde receptuur en door de samenstelling en verwachting van een normaal haargel moeilijk natuurlijke te krijgen. Mede door uw reactie is de Rooibos Kruiden Haargel per direct opnieuw ontwikkelt in ons laboratorium en mogen wij u met trots de vernieuwde samenstelling presenteren.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020