Review: Selderij en Rode Bietenhaarzeep van Instituut Haar & Gezondheid

Mg 4941
Foto: Claudia Pietryga

Na enige teleurstellende ervaringen met biologische shampoos droeg een lezer aan om eens haarzeep op basis van olijflolie te gebruiken. Het ging in het bijzonder om Marseille of Aleppozeep, maar toen ik een hennabehandeling bij het Instituut Haar & Gezondheid kreeg en tegen een soortgelijke variant aanliep besloot ik die eens te proberen. Alles voor een niet jeukende hoofdhuid.

Ik weet niet precies waar saloneigenaar Dianne te Mebel de haarzepen vandaan haalt, maar er is in ieder geval genoeg keuze. In haar kapperszaak staat bij de kassa een grote mand vol met verschillende en vooral verrassende aroma’s. Zoals Geitenmelk met Ginseng, Tomaat en Basilicum en Asperges en Groene thee. Ik heb voor Selderij en Rode Biet gekozen, omdat hij lekker kruidig ruikt.
Een blok zeep scheelt in ieder geval alvast een plastic fles aan afval, altijd een pluspunt als je het mij vraagt. Het inzepen is wel wennen. Wanneer je haar wat vettig is moet je wel echt twee keer je haar wassen. Bij een gewone shampoo kom ik met één keer een eind. Op die manier ga je er bij deze zeep natuurlijk wel harder doorheen. Ook is het belangrijk om de onderkant van je haar goed in te zepen, die wordt anders niet goed schoon en dan loop je met een vette mat in je nek. Bij een normale shampoo hoeft dat wat minder grondig. Of althans dat is mijn ervaring.
Natuurlijke zepen
Ik heb mijn haar enkele keren alleen met de haarzeep gewassen, maar daar werd mijn haar enorm stug en pluizig van. Ook werd het binnen een dag weer vet. Een conditioner is dus wel een must. Ergens vind ik dat toch jammer. Bij gewone shampoos hoef ik niet perse altijd een conditioner te gebruiken, het blijft gewoon mooi vallen zonder. Maar goed, het belangrijkste is voor mij dat ik bij deze zeep uiteindelijk geen jeukerige hoofdhuid kreeg. Yaay!!
De zepen zijn helemaal natuurlijk, maar bevatten niet perse ingrediënten van biologische oorsprong. Helaas heb ik niet de exacte ingrediënten, maar dit zijn in ieder geval de basisingrediënten van de zepen die bij het Instituut Haar & Gezondheid te koop zijn. Per zeep zitten er dus andere natuurlijke aroma’s en oliën in.
Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Aqua, Sodium Shea Butterate, Sodium Castorate, Sodium Sunflowerate, Cocos Nucifera, Bentonite.
Verzeepte olijfolie, kokosolie, sheaboter, palmolie, zonnebloemolie en klei dus. De zeepjes zijn 100 gram en kosten 9,50. Persoonlijk vind ik dat wel een beetje aan de prijzige kant. Je gaat er best snel doorheen wanneer je je haar twee keer moet wassen als het wat vettig is. Hoe dan ook wél een leuke ervaring om eens haarzeep te hebben getest. Wellicht ga ik nog eens Aleppo of Marseille proberen! De haarzepen zijn te koop in de salon van het Instituut Haar & Gezondheid en enkele soorten ook via de webshop diannetemebel.nl


 
 
 

Over de schrijver