Review: wisselend succes met de ecowasbal

Groen Van Kleur Maar Ook Goed Voor Het Milieu?
Groen Van Kleur Maar Ook Goed Voor Het Milieu?

(Gastblog door Gerlinde van den Berg – de Haan. Ook een blog schrijven?)
Sinds ongeveer een maand wordt de was hier in huis gedaan met de Ecowasbal. En ik heb nog steeds niet besloten wat ik van deze nieuwigheid vind. De bal wordt uitbundig aangeprezen: voor een kleine 30 euro zorgt deze bal er maar liefst 1000 keer voor dat je was stralend schoon wordt. Waspoeder toevoegen hoeft alleen bij een behoorlijk vuile was, en dan maar 15% van de normale hoeveelheid wasmiddel. Verleid door deze prachtige beloften hebben we de Ecowasbal aangeschaft en aan het werk gezet.

We hebben natuurlijk eerst even met de bal gerammeld (er zitten allemaal kleine balletjes in) en eraan geroken (hmm, beetje zoetig geurtje). Vervolgens hebben we hem tussen een licht vervuilde bonte was in de machine gedaan. Het resultaat: een schone, geurloze was. Daarna het zwaardere werk, zoals de maillot met moddervlekken van de kleuter in dit huishouden. Ook daar heeft de Ecowasbal geen problemen mee. Helaas doorstaat hij de volgende proef niet: een romper die onder de vlekken zat omdat de luier van onze peuter niet volkomen onfeilbaar bleek. De vlekken zijn weliswaar minder geworden, maar niet helemaal verdwenen.
Zo loopt ons vertrouwen in de Ecowasbal een lichte deuk op, met als gevolg dat we de hardnekkigste vlekken nu vooraf insmeren met ossengalzeep. Op die manier verdwijnen ze wel. Overigens wordt dit op de site van Ecowasbal ook aangeraden.

Ben ik er nu van overtuigd dat de Ecowasbal doet wat de verpakking beweert, namelijk vuil losweken door middel van hydroxylionen die gevormd worden op het moment dat de keramische balletjes in de bal met water in aanraking komen? Ik heb geen verstand van die tak van de wetenschap, dus ik kan niet weten of de bewering waar is, maar de was wordt in ieder geval wel grotendeels schoon. Ik vraag me tegelijk af of de was wellicht even schoon zou worden als ik helemaal niets zou toevoegen, wasbal noch waspoeder. Ik zou het eens kunnen proberen.

Ik neig er vooral naar de Ecowasbal een placebo-effect toe te schrijven. Het is een enorme vooruitgang voor het milieu wanneer het gebruik van waspoeder teruggedrongen kan worden. De meeste mensen zullen niet zomaar de vertrouwde schep waspoeder weg durven laten als ze de wasmachine aanzetten, terwijl ze dat met deze Ecowasbal waarschijnlijk wel voor elkaar krijgen. Zo wordt er veel minder waspoeder en vloeibaar wasmiddel verbruikt, en belanden er dus minder fosfaten en verpakkingsmaterialen in het milieu. Daarom concludeer ik toch, na enige besluiteloosheid, dat de Ecowasbal een aanwinst is in de wereld van de groene oplossingen.

Over de schrijver

26 gedachten over “Review: wisselend succes met de ecowasbal”

 1. Zoals alle bovenstaande schrijvers: ook ik doe al jaren lang mijn wassen in een wasmachine. Heb enige tijd geleden uit nieuwsgierigheid de wasbal aangeschaft, aangeprezen door een verkoopster die mijn vertelde dat ze voor de lekkere geur nog wel wasverzachter gebruikte maar dat het perfect werkte.
  Mijn ervaring is een andere. Wellicht dat het mij eerder opviel dan andere gebruikers omdat ik niet van de 'lekkere lentefris-geurtjes' van wasmiddelen en wasverzachters houd: met een geurloos wasmiddel, zonder wasverzachter en was drogend aan de buitenlucht, kon ik niet anders dan constateren dat mijn witte was na eenmalig gebruik meteen stonk als ongewassen was. Bij bloesjes e.d. zal dat niet opvallen, tenzij je wellicht doorweekt raakt in een regenbui, maar als ik mijn handdoek of theedoek voor een tweede keer gebruik en het stinkt meteen muf alsof het niet schoon is, dan trek ik de conclusie dat mijn was hoogstwaarschijnlijk ook inderdaad niet schoon is. Kortom: weer terug naar normaal gebruik van mijn wasmiddel, weg met de wasbal!

 2. Ik doe al jaren de was (huisman) voor mij en m'n drie jongens, en gebruik altijd maar 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid en op 30 graden (alleen witte was hoger). 80% van de was is toch niet echt vuil, en de meest vieze was wordt toch niet schoon, ook niet met de volle maatschep. Alleen als ik echt een volle (8 kg kuip) vol met smerige was heb, gebruik ik de aanbevolen hoeveelheid poeder. De testresultaten van de consumentenbond waren dan dus ook heel herkenbaar: mensen, gebruik gewoon minder waspoeder, en bespaar die € 25 voor een flutbol.

 3. Als huisman heb ik ook kennis mogen maken met de ecobal . . . een verbluffend resultaat, doe voortaan mn was op de korte wasstand en op 30 graden. Voor de geur doe ik er wel één klein schepje waspoeder bij.

  Deze ecobal gaat bij mij beslist niet de deur uit

 4. ik behoor denk ik tot de weinigen die wel enthousiast is over de wasbol als ik alles eens lees.
  Ik had problemen met mijn was. De witte was (handdoeken e.d.) stonk na het wassen.

  Alles al geprobeerd. Azijn, 90 graden, vaatwasmiddelreiniger, deurtje wasmachine open laten staan na het wassen e.d. dit werkte altijd eventjes en daarna stonk mijn was weer. Nu met de wasbal heb ik er geen last meer van en ruikt mijn was zelfs lichtjes naar het wasmiddel dat ik gebruik.
  Ook is mijn was gewoon schoon, dus bij mij draait ie vrolijk mee in de wasmachine.

 5. Ik heb ook de bal aangeschaft maar kan ook niet echt effect merken,door het mindere wasmiddel heb ik toch heel sterk de indruk dat de was ook minder schoon is.

  Dus de beste naam voor de mensen die er baat bij hebben lijkt mij dan ook wel :

  PLACEBOBAL

  Ik denk niet dat ik mijn geld nog terugkrijg dus hou ik het maar op: FLUTBAL

 6. De ecowasbal heb ik nu ongeveer een halfjaar in gebruik. Hij gaat nog steeds mee in de wasmachine, maar ik doe er wel wasverzachter én wasmiddel bij. Als ik dat achterwege laat, stinkt mijn was. Ik probeer wat minder wasmiddel dan ik normaal zou doen, zodat er toch besparing is. Maar ik weet niet hoe lang ik hem nog blijf gebruiken. Ik zou hem geen 2e keer aanschaffen.

 7. Pingback: Review: Indiaase wasnoten een hit - hetkanWel.nl

 8. Een aantal jaren geleden schijnt er een officieel onderzoek naar de effecten van ecologisch wasmiddel, de wasbol (ecozone) en gewoon warm water gedaan te zijn. De wasbol bleek inderdaad betere effecten te hebben dan wassen in alleen warm water. Jammer genoeg alleen vergeleken met de effecten van ecologisch wasmiddel en niet met gewoon wasmiddel http://www.ecozoneitalia.it/reports/report1.pdf

 9. Als je helemaal niets gebruikt, geen wasmiddel, geen "wasbal" zul je zien dat je was ook schoon wordt. Wat denk je van het gebruik van water.

  Een wasbal is onzin, natuurlijk komt je was er regelijk schoon uit, gebruik eens helemaal niets, dan is het resultaat het zelfde!

 10. beste Mathieu, het krantenartikel kan ik niet openen..is de www juist?
  Ik heb voor mijn verjaardag (59) zo'n bal gekregen .Ik had er ook een negatief artikel over gelezen. Dat kan ik niet meer vinden en weet ook niet meer hoe er op gereageerd werd. Voor ik het ga gebruiken zou ik graag meer over de werking, de makelij ervan willen weten. Zou er ook negatieve energie van kunnen komen? graag tot horens Marian

Reacties zijn gesloten.