Nieuwe verftechniek voor textiel gebruikt geen water of chemicaliën

Het bedrijf Dyecoo uit Weesp heeft een duurzame techniek ontwikkeld om textiel te verven. In plaats van schoon drinkwater wordt het broeikasgas CO2 gebruikt. Onder hoge druk wordt de koolstofdioxide vloeibaar waardoor de kleurstoffen oplossen en in het textiel komen.

Voordelen

De nieuwe verfmethode zorgt er niet alleen voor dat water niet meer nodig is, ook chemicaliën zijn overbodig geworden. Het gebruik van broeikasgas heeft volgens Dyecoo nog meer voordelen: de productie is korter, het energieverbruik 40 tot 60 procent lager en er is minder kleurstof nodig en dus is het goedkoper.

De verfmethode

De machine waarmee de textiel wordt geverfd, heeft de vorm van een lange metalen buis. Een rol textiel gaat droog de machine in, hierbij wordt CO2 gespoten waarna de druk wordt opgevoerd tot 250 bar. Onder deze druk wordt de koolstofdioxide vloeibaar waardoor de kleurstof oplost en diep in de vezels doordringt. Na dit verfproces komt het textiel er droog en gekleurd uit. De CO2 wordt vervolgens opgevangen en hergebruikt.

Katoen

De techniek is nu alleen toepasbaar op synthetische stoffen zoals lycra. “Voor katoen is het nog wat moeilijker omdat dit een natuurlijke stof is”, zegt Reiner Mommaal, directeur van Dyecoo in een uitzending van VPRO Noorderlicht. Wel denkt het bedrijf over drie à vier jaar ook katoen te kunnen verven met CO2.

Internationale belangstelling

De nieuwe techniek heeft internationaal al veel belangstelling geoogst. In het programma Tegenlicht over groene technologie laat directeur Mommaal weten in gesprek te zijn met Nike, Ikea, Adidas, Puma en andere grote merken. Op dit moment is Nike inmiddels strategisch partner van Dyecoo en draait de eerste machineproductie in een grote verffabriek in Thailand.

Duurzame revolutie

Wordt dit de duurzame revolutie voor één van ’s werelds meest vervuilende industrieën: de textielindustrie? Jaarlijks worden miljarden liters schoon drinkwater verspild door het verven van textiel. Voor het verven van één kilo textiel is 150 tot 200 liter water nodig. De jaarlijkse textielindustrie produceert 60 à 70 miljard kilo waarvan ongeveer de helft wordt geverfd.

Lozen van giftig water

In Azië waar de textielindustrie het grootste is en schoon drinkwater schaars, worden giftige chemicaliën op grote schaal toegepast voor het verven van kleding. Volgens een recent rapport Cleaning Up the Fashion Industry van het Chinese IPE (Institute of Public & Environmental Affairs) werden er afgelopen jaar 6.000 fabrieken in China betrapt op het niet nakomen van de milieuwetgeving, waaronder het lozen van giftig water in rivieren. Dit is nog maar het topje van de ijsberg; een goede controle op de naleving van milieuwetgeving is er amper in China, de lokale autoriteiten knijpen vaak een oogje toe, aldus het rapport.

Imago

Bijna 50 grote merken, waaronder Adidas, H&M, Victoria’s Secret, en Zara hebben banden met de fabrieken die giftig water lozen, aldus IPE. In een eerder door Greenpeace uitgegeven rapport genaamd ‘Dirty Laundry’ worden de grote merken, die waarschijnlijk gevoelig zijn voor hun imago, aangemoedigd meer invloed uit te oefenen op het productieproces en toe te zien op naleving van milieuwetgeving. Wellicht is Dyecoo voor hen een uitkomst.
Bronnen: Greenpeace, Dyecoo, Tegenlicht.
Lees ook
Wonen in je eigen huis afval
Windmolen maakt water uit woestijn
Gifstoffen uit kleding vervuilen ook ons water

Over de schrijver

1 reactie op “Nieuwe verftechniek voor textiel gebruikt geen water of chemicaliën”

Reacties zijn uitgeschakeld.