Revolutionaire accu maakt goedkope opslag groene stroom mogelijk

Oplaadbare accu. Foto: MIT
Oplaadbare accu. Foto: MIT
Wetenschappers zoeken al langere tijd naar de oplossing voor het grote probleem van groene energie: opslag. Windmolens en zonnepanelen leveren onregelmatig stroom, als de wind waait en / of de zon schijnt. Goede opslag is daarom cruciaal. Maar tot op heden niet erg goedkoop. Wetenschappers van het Amerikaanse MIT hebben nu een accu ontwikkeld die goedkope opslag mogelijk maakt.
De accu bewaart en geeft energie met behulp van zogeheten “laminaire stroming.” Twee vloeistoffen worden gepompt door een buis, waar ze met elkaar reageren tussen twee elektrodes, waardoor energie wordt opgeslagen of weer los gelaten. Bij de juiste condities weten de wetenschappers de stroming parallel te laten verlopen, vrijwel zonder dat de vloeistoffen mengen. De stroming scheidt de vloeistoffen op een natuurlijke manier. Je hebt dus geen duur membraan meer nodig.
Dat membraan is op zich al het duurste deel van conventionele accu’s, maar ook het meest onbetrouwbaar: door corrosie gaat het membraan vaak als eerste kapot. Het ontwerp zonder membraan heeft dus grote voordelen. Bovendien kan de accu kan veel meer energie opslaan: meer dan 10x zoveel als een conventionele accu.
Volgens Martin Bazant, MIT professor in chemische technologie noemt de uitvinding daarom “iets dat een quantum sprong in energie-opslag technologie kan betekenen.”
Het ontwerp is echter nog volop in ontwikkeling. Het is nog niet duidelijk wanneer de accu daadwerkelijk op de markt komt.
Lees het hele artikel op de site van MIT
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Het einde van lange-afstandangst bij elektrische auto’s: de lithium-zwavel accu
Duitsers maken serieus werk van windgas, de accu voor schone energie

Over de schrijver

2 reacties op “Revolutionaire accu maakt goedkope opslag groene stroom mogelijk”

  1. Pingback: Groene stroom opslaan - De Groene Dagobert

Reacties zijn uitgeschakeld.