Richt je eigen energiecoöperatie op in 7 stappen

Je Eigen Energie Opwekken Met De Buurt. Foto: Danxoneil, Flickr.
Je Eigen Energie Opwekken Met De Buurt. Foto: Danxoneil, Flickr.

Door heel Nederland schieten de energiecoöperaties als paddenstoelen uit de grond. En met een goede reden, je kunt namelijk een korting van 7,5 cent per kWh krijgen op je energiebelasting als je op deze manier je energie opwekt. Daarnaast zal de coöperatie ook nog een vergoeding ontvangen van de energieleverancier. Totaal kan het voordeel oplopen tot 14,1 cent per kWh. Dat scheelt dus een slok op een borrel, en veel mensen vragen zich dan ook af: hoe werkt het?

Stap 1: Verzamel een groep enthousiaste buurtbewoners

Alleen is maar alleen. Zorg er dus voor dat je een aantal enthousiaste mensen hebt die helpen om het schip te trekken.

Stap 2: Locatie

De energiebron moet een plek krijgen in de wijk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen op scholen, een grote loods of het lokale voetbalstadion. De coöperatie moet staan in het midden van de zogeheten “postcoderoos”,  een viercijferig postcodegebied, met alle direct omliggend postcodegebieden eromheen. De mensen die wonen in de postcoderoos kunnen aanspraak maken op de belastingkorting. Lees hier meer over de voorwaarden voor korting op de energiebelasting bij coöperaties.

Stap 3: zoek een partner

Er zijn een aantal partijen die al initiatieven hebben opgezet om energiecoöperaties te ondersteunen. Ze helpen stap bij stap met het proces, en je hebt daarnaast direct een energiepartner. Kijk bijvoorbeeld eens bij Nudge, of ondernemerscooperatie

Stap 4: Schrijf een business plan

Vraag een offerte aan voor de kosten, en schrijf aan de hand daarvan een duidelijk business model. Mocht je hier zelf geen ervaring mee hebben, vraag dan hulp van een expert, of bekijk hoe andere coöperaties dit hebben aan gepakt.

Stap 5: Leden werven

Als het goed is heb je al een groepje enthousiaste buurtbewoners verzameld om je te helpen, maar het is nu tijd om meer leden te werven. Het aantal leden van een energie coöperatie verschilt, maar er wordt vaak toch wel een minimum van 100 leden aangehouden. De leden moeten natuurlijk bereid zijn om financieel te investeren in het project.

Stap 6: Coöperatie oprichten

De coöperatie moet worden opgericht bij de notaris. Dit heeft nog wel wat voeten in de aarde. Er moeten statuten worden opgesteld, en een bestuur worden aangewezen. Maar met behulp van een van de bovenstaande partners zou dit geen probleem moeten zijn.

Stap 7: Bouwen van de installatie, en energieproductie

De bouw van de installatie kan gaan beginnen. Wanneer de installatie klaar is, kun je gaan genieten van een welverdiende belastingkorting.

Bron: Nudge, ondernemerscooperatie, Eneco zonnepanelen.net

Lees ook
Zonnepanelen leveren 12% meer op dan gedacht
[adrotate group=”2″]
Lees meer over het collectief opwekken van zonne-energie in ons Dossier Zonne-energie

 

3 gedachten over “Richt je eigen energiecoöperatie op in 7 stappen”

  1. Pingback: Lokale energiecoöperaties bundelen krachten in Duurzame Energie Unie » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Eerste postcoderoos zonnepark in Eindhoven gerealiseerd » hetkanWel.nl

  3. 't Spijt me wel, maar ondanks de (vast wel) goede bedoelingen van dit stuk is het *zo* algemeen, vaag, zonder feitelijke handen en voeten enz. dat het de meeste mensen eerder zal afschrikken dan enthousiast maken. Jammer.

Reacties zijn gesloten.