Rietbenzine maakt tanken goedkoop en milieuvriendelijk

Miscanthus Sinensis. Foto: wikimedia

Wordt tanken binnenkort weer goedkoop? Het bedrijf Coolplanet Biofuels denkt van wel. Met een oosterse rietsoort ontwikkelde het een biobrandstof die goedkoop is, niet concurreert met voedselvoorziening en meer CO2 opneemt dan het uitstoot. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch zijn er grote investeerders, zoals Google en General Electric, die er wel in geloven. 
Het bedrijf Coolplanet Biofuels heeft een manier ontwikkeld om Miscanthus Sinensis Giganteus, ook wel “Oosters prachtriet” genoemd, om te zetten in biobrandstof. Miscanthus heeft een hoge opbrengst in biomassa. Coolplanet claimt dat het met een eenvoudig proces zo’n 30.000 tot 40.000 liter benzine per hectare kan produceren. Dat is 12 keer zoveel als de opbrengst van bioethanol met een hectare maïs, een tot nu toe veel gebruikte grondstof voor biobrandstof. De prijs voor de rietbenzine ligt dan ook op zo’n 12 cent per liter. Dit betaal je natuurlijk niet aan de pomp, maar het is wel een bedrag die concurrerend is met benzine uit aardolie.
En er zijn meer voordelen: er blijft een rest koolstof achter die veel CO2 vast houdt. Het bedrijf noemt haar biobrandstof dan ook “negatieve CO2 brandstof”: het vangt meer CO2 dan het uitstoot. De koolstof kan verder omgezet worden in mest, waarmee onvruchtbare grond bewerkt kan worden, zodat de rietproductie geen negatieve invloed op de voedselvoorziening heeft.
Natuurlijk moet Coolplanet nog bewijzen dat haar biobrandstof de voordelen ook waar kan maken als het in miljoenen auto’s terecht komt. Maar het begin is beloftevol.
Bron: De Pers, Cleantechnica, Coolplanetbiofuels
Lees ook
De feiten over bamboetextiel
De groenste groene stroom
De 4 beste kandidaten voor een energierevolutie

Over de schrijver

1 reactie op “Rietbenzine maakt tanken goedkoop en milieuvriendelijk”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020