Rijk worden van gebruikte luiers

Foto: Fortroseberry (Flickr)
Foto: Fortroseberry (Flickr)

Weinig mensen denken bij het zien van gebruikte luiers aan handel. Maar het bedrijf KnoWaste wel. Van gebruikte luiers kun je namelijk niet alleen behang, helmen en dakbedekking maken, maar ook duurzame energie. En daar wil KnoWaste geld aan gaan verdienen.

Er is in elk geval grondstof genoeg voor het bedrijf. Een baby verbruikt tussen de 5000 en 6000 luiers voor hij zindelijk is. Dat levert ongeveer een ton afval per kind op. Gebruikte luiers vormen dan ook een belangrijke bijdrage aan de groeiende afvalberg in de wereld. Bovendien kunnen gebruikte luiers ons grondwater vervuilen.

Als KnoWaste rijk wordt, heeft dat dus een zeer positief effect op het milieu, want het bedrijf zegt 98% van de wegwerp luiers van het afval te kunnen scheiden.

Van poepluier tot behang

KnoWaste gebruikt hetvolgende recycleproces. Als de vieze luiers binnenkomen bij het recycle centrum van KnoWaste, worden ze eerst door een shredder versnipperd. Vervolgens worden ze grondig schoongemaakt en gescheiden in plastic en organisch afval. Van het plastic worden bijvoorbeeld inlegzolen, behang, fietshelmen en dakpannen gemaakt. Van het afval dat overblijft wordt de groene energie gemaakt waar de recycle fabriek van KnoWaste op draait.

Overigens gebruikt KnoWaste niet alleen gebruikte babyluiers als grondstof. De recyclemachine lust ook incontinentieluiers.

KnoWaste start zijn nieuwe recyclefaciliteit vanaf mei 2010 in Engeland. De bedoeling is dat er vijf recycle centra volgen.

Bronnen: Club van dertig, Triplepundit

Lees ook:

Cartridge wordt dakpan

Vibreren voor een betere wereld

Over de schrijver

5 reacties op “Rijk worden van gebruikte luiers”

  1. Pingback: Recyclekunst deel 1: casettebandjes! - hetkanWel.nl

  2. tja het kan dan goed zijn voor het milieu maar getver moet er niet aan denken dat ik van zoiets behang aan mijn muur krijg of inlegzolen in mijn schoenen….brrrr…krijg er nu al kippevel van….heb inmiddels bijna kind 5 uit de luiers maar ja nu komen ze met zo'n idee…..5×5000 luiers…nou ja bijna dan want de oudste droeg de eerste maanden nog ouderwetse katoenen luiers….

Reacties zijn uitgeschakeld.