Zo kunnen we de rijke weide redden!

De afgelopen jaren is er een heleboel veranderd op het Nederlandse platteland. In de jaren 60 kende ons land nog een uniek en rijk weidelandschap vol bloemen, vogels, vlinders en bijen. Ondertussen is er nog maar 4% rijk weidelandschap over. Dat is helaas veel te weinig om de weidevogels te laten overleven. Gelukkig is er een mooi plan gemaakt om de rijke weides en alles wat daar in leeft te redden.
We spraken Marieke Dijksman, persvoorlichter van De Vogelbescherming, over hun campagne om de rijke weide te redden: “Onze missie is een landbouw die rekening houdt met alles wat groeit en bloeit op de weilanden, zodat er weer plek is voor de weidevogels.”
Red de Rijke Weide!
De Vogelbescherming heeft op dit moment een campagne lopen: Red de Rijke Weide! Marieke Dijksman vertelt bevlogen:
“Het doel van deze campagne is dat er een zogenaamde natuur inclusieve landbouw komt. Ooit waren alle weides vol bloemen, insecten en vogels. Maar door de veel te intensieve landbouw en de race om steeds meer melk van een hectare te krijgen zijn de weilanden leeg, stil en kaal geworden. Weidevogels sterven daardoor uit, maar ook de bloemen en de bijen verdwijnen en daarmee ons typisch Nederlandse landschap.”
Er is genoeg ruimte
Volgens Vogelbescherming is er in Nederland genoeg ruimte voor enkele duizenden boeren om hun koeien te laten grazen op natuurlijke, bloemrijke weides. Marieke Dijksman licht toe:
“Concreet zou deze campagne moeten leiden tot 200.000 hectare bloemrijke weides in Nederland, waarvan één derde met zwaar weidevogelbeheer: nat en kruidenrijk grasland. Dat klinkt veel, maar is slechts 1/5 van al het grasland in ons land. 200.000 hectares is voldoende om de weidevogels te redden en levert genoeg boter, melk en kaas op om de Nederlandse monden te voeden.”
Over weideproducten
Veel mensen in Nederland drinken al weidemelk. Je zou kunnen denken dat over weidevogels gaat, maar dat is niet zo. Marieke Dijksman legt uit:
“Weidemelk gaat niet over weidevogels, maar over weidegang. Dat is het buiten laten grazen van koeien. Weidegang zegt niets over de natuurlijke kwaliteit van de weide. Koeien kunnen ook buiten lopen op grasland dat intensief bemest en vroeg in het jaar gemaaid wordt.”
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen

Over de schrijver