Rivier wint rechtszaak

Vilcabamba, foto door Warren Talbot, op Flickr

De Vilcabamba, een rivier in het zuiden van Ecuador, heeft een rechtszaak gewonnen tegen het bestuur van de provincie Loja. Ecuador nam de rechten van de natuur in 2008 op in zijn grondwet. Deze uitspraak is het eerste concrete gevolg daarvan.

Puin ruimen

Het Grondwettelijk Hof van Ecuador oordeelde dat het provinciebestuur van Loja maatregelen voor de bescherming van de Vilcabamba moet treffen.
De verbredingswerken aan de snelweg tussen de stad Vilcabamba en Quinara mogen geen milieuschade aanrichten. En het provinciebestuur moet het puin ruimen dat eerder in de rivier was gestort.

De klacht in naam van de rivier Vilcabamba werd ingediend door twee Amerikanen die in de regio leven. Volgens de grondwet kan iedereen, ook als men de buitenlandse nationaliteit heeft, de Ecuadoraanse overheid ter verantwoording roepen als de rechten van de natuur geschonden worden. De klagers baseerden zich op het feit dat de werkzaamheden aan de snelweg werden uitgevoerd zonder milieuvergunning.

Grondwet

Voordeel aan de wet uit 2008 is de omkering van de bewijslast. Het was aan het provinciebestuur van Loja om te bewijzen dat de werkzaamheden geen negatieve invloed hadden op het milieu en die ook in de toekomst niet zouden hebben.

Naast Ecuador heeft ook Bolivia de rechten van de natuur al wettelijk erkend. Nog een aantal andere landen maakt aanstalten om die voorbeelden te volgen.

Bron: IPS News

Lees ook:
Tijdens de crisis lagen de groene banen voor het opscheppen
Kwaliteit sperma op z’n best tijdens zonvakantie

Cannabisburger redt milieu

Over de schrijver

1 reactie op “Rivier wint rechtszaak”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020