Rob Greenfield leefde een jaar lang van wat hij zelf verbouwde

De Amerikaanse avonturier Rob Greenfield besloot een jaar lang niet meer afhankelijk te zijn van winkels, restaurants of bars voor zijn eten en drinken. Zelfs de drogist en apotheek liet hij links liggen. In plaats daarvan leefde hij van wat hij zelf verbouwde of in de natuur vond. Hiermee wilde hij onderzoeken of het mogelijk was om los te komen van onze mondiale voedselindustrie. Spoiler alert: het is mogelijk. Sterker nog: Rob voelde zich na dit experiment van een jaar zelfs gezonder én gelukkiger.

Zelf verbouwen, maar geen land

Nou hoor ik je denken: wat een fijn idee, maar ik heb helaas geen stuk land waar ik mijn eigen groente kan verbouwen. Rob Greenfield had dat ook niet. Hij was net naar Orlando (Florida) verhuisd en was niet in het bezit van land of een tuin. Daarom besloot hij simpelweg om mensen uit de buurt te vragen of hij een moestuin mocht aanleggen in hun voortuin. In ruil daarvoor konden de eigenaars zo veel uit de tuin eten als ze maar wilden.

Zes kleine moestuinen

Binnen een paar maanden had Rob zes kleine moestuinen in verschillende voortuinen in de buurt aangelegd. Dat ging zo goed, dat de tuinen aan het einde van het experiment nog steeds niet leeggegeten waren. Uiteindelijk heeft hij meer dan 100 verschillende soorten groenten verbouwd en meer dan 200 verschillende soorten voedsel verzameld. Waaronder vis, die hij zelf ving, schaaldieren die hij uit de zee haalde en kokosnoten die hij op het strand vond (tja, Florida is toch net wat anders dan Nederland natuurlijk).

Rob Greenfield

Bijpraten tijdens het eten

Het klinkt natuurlijk allemaal super romantisch. Toch zaten er soms ook wat mindere kanten aan. Zo had Rob soms het gevoel dat hij alleen nog maar bezig was met eten. Het verbouwen, verzamelen, schoonmaken of klaarmaken kostte tijd. Veel tijd. En als hij mensen wilde zien, moest dat dus ook tijdens het werken in de tuin of natuurlijk gezellig tijdens het eten. In een jaar tijd heeft hij honderden mensen gevoed met de opbrengst van zijn tuinen, zo vertelt hij aan BrightVibes.

Rob Greenfield on tour

En nu? Het experiment is afgelopen en dus reist Rob Greenfield de wereld over met zijn World Solutions Tour om mensen erover te vertellen. Tijdens die reizen hoopt hij vrienden te maken met mensen, die hem uit hun tuin laten eten. Of hij koopt eten, maar dan alleen onverpakt en lokaal verbouwd.

Rob Greenfield is 12 maart in Utrecht om zijn ervaringen te delen. Je vindt hier meer informatie over het event, dat onder andere door BrightVibes wordt georganiseerd.   

Zou jij een jaar lang alleen van de opbrengst van je tuin en de natuur kunnen leven zonder nog geprefabriceerd eten, snacks of drinken te kopen?  Laat het ons weten door hieronder een reactie te geven.

Foto’s komen van Facebook/Rob Greenfield

Over de schrijver

3 gedachten over “Rob Greenfield leefde een jaar lang van wat hij zelf verbouwde”

 1. Ik heb al 8 jaar een volkstuin van 200 m2. Ik kan er nog niet het hele jaar van eten maar ik kom al aardig in de buurt. Verbouw zowel groente als fruit, buiten en in de kas. Heb de zaden inmiddels van mezelf, na elke oogst houd ik er een paar over. Helaas zit ik niet in de buurt van Utrecht anders zou Rob van mijn tuin mee mogen eten als hij in het land is.

 2. inspirerend, ik ben als ondernemer erg zoekend hoe ik mijn onderneming vorm kan geven in circulaire bedrijfsvorming.
  Dit is een deel van wat ik kan doen en wat voor mij ook haalbaar is. Mijn droom is volledig circulair te zijn. Hoe mooi zou dat zijn…het eerste volledig circulaire gezinshuis in Nederland!

 3. Wat een inspirerend verhaal over Rob Greenfield! Het loskomen van de voedingsindustrie / ultraprocessed food kan ook door buiten de supermarkt eten te kopen van lokale boeren en telers.

  In augustus 2017 heb ik Fietsen voor m’n eten – Westland opgezet om informatie te verzamelen over stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers in de regio. De Facebookgroep heeft inmiddels meer dan 5000 leden en bij sommige aanbieders is het aantal klanten vervijfvoudigd. Zelf ben ik sindsdien niet meer in een supermarkt geweest en nog slechts een heel klein deel van mijn eten bewerkt, zoals een bouillonblokje, dressing of ketchup/mayonaise, maar dan wel van de biologische gezondheidswinkel. En zoals de naam van het platform al zegt: we fietsen ons eten bij elkaar, waardoor we milieuvriendelijk bezig zijn. Ook verbruiken we veel minder (plastic) verpakkingen door herbruikbare verpakkingen te gebruiken en te recyclen en we verspillen veel minder eten door cosmetisch afgekeurd voedsel te kopen.

  Inmiddels hebben zich ook voorfietsers uit andere regio’s aangemeld die nu een eigen groep opbouwen: Salland, Krimpenerwaard en Noordoost-Brabant. We streven naar landelijke dekking, met in elke regio een voorfietser die actief het goede voorbeeld geeft en ook fietstochten organiseert.

  Het kan dus ook op een andere manier…

Reacties zijn gesloten.