“Robin Hood belasting” laat banken boeten voor financiële crisis

Foto: Oxfam UK

De Britse afdeling van ontwikkelingsorganisatie Oxfam pleit voor een Robin Hood belasting op financiële transacties.  Het geld dat met de belasting verdiend wordt, kan besteed worden aan goede doelen. Acteurs en politici zetten zich in voor dit vernieuwende idee.

Belasting op financiële speculatie

De belasting moet geheven worden op speculatieve handel in financiële producten, zoals aandelen of obligaties. Een van de oorzaken van de financiële crisis is de “casino stijl” waarmee sommige banken speculeerden met grote sommen geld. Deze belasting zorgt ervoor dat banken meebetalen aan het verhelpen van de misstanden die de crisis veroorzaakte.

“Het is gewoonweg niet eerlijk dat arme mensen betalen voor de fouten die rijke bankiers hebben gemaakt, dat zij sterven door een gebrek aan medicijnen of dat hun kinderen niet meer naar school gaan dankzij een economische crisis die zij niet hebben veroorzaakt”, aldus Oxfam.

De belasting zal slechts 0,05% bedragen. Oftewel, bij een transactie van €20.000 zou er slechts €10 belasting afgedragen moeten worden. Door het grote volume van financiële transacties zou alleen al in Groot Britannië de tax jaarlijks 24 miljard euro op kunnen leveren.

Brede steun voor actie

De actie wordt ondersteund door een coalitie van verschillende organisaties, politici en beroemdheden. Zo treedt ondermeer acteur Bill Nighy (bekend van onder andere “Love Actually”) als ambassadeur van de actie op.

Lees ook

Actrices doneren hun oscar-jurken aan het goede doel

Win een expeditie naar Borneo met Eneco en WNF

De cijfers tonen het: alle mensen worden rijk en gezond

Promofilm

Over de schrijver

1 reactie op ““Robin Hood belasting” laat banken boeten voor financiële crisis”

Reacties zijn uitgeschakeld.