Handig, maar ook duurzaam? De voor- en nadelen van robotmaaiers

Een perfect gemaaid gazon zonder ook maar een vinger uit te steken – de droom van elke tuinliefhebber die liever geniet dan werkt. Het is dan ook best logisch dat de robotmaaier zich de afgelopen jaren een weg heeft gemaaid naar steeds meer achtertuinen. Wat zijn de voor- en nadelen en hoe zet je een robotgrasmaaier in de goede groene richting?

Het gemak van een robotmaaier

Het lijkt dé ideale oplossing: een automatische tuinman voor wie geen zin heeft om wekelijks met een lawaaierige grasmaaier aan de slag te gaan. Hij maait zelfstandig, heeft nauwelijks onderhoud nodig en houdt je gazon automatisch op de perfecte lengte. Bovendien heeft bijna elke robotmaaier een mulchingfunctie. Zo kun je het fijngesnipperde gras als natuurlijke meststof laten liggen. Zo hoef je niet te harken en blijft je gras gezonder!

Ook wanneer je kijkt naar het energieverbruik scoren robotmaaiers beter dan traditionele benzinegrasmaaiers. Ze werken elektrisch en verbruiken relatief weinig stroom. Toch betekent dat niet automatisch dat ze een duurzame keuze zijn.

De nadelen: van biodiversiteit tot stroomverbruik

Een strak gazon oogt misschien netjes, maar het is niet per se goed voor de natuur. Traditionele gazons bieden weinig ruimte aan biodiversiteit, en een robotmaaier kan de situatie verergeren. Een gazon dat voortdurend wordt kortgehouden, biedt nauwelijks schuilplaatsen voor insecten en kleine dieren. Bovendien vormen de draaiende messen een gevaar voor egels, kikkers en andere nachtdieren die nietsvermoedend door je tuin scharrelen.

Vergeet daarbij het productieproces niet. Hoewel robotmaaiers op stroom werken, worden ze gemaakt van plastic en bevatten ze batterijen met grondstoffen zoals lithium. Die moeten ergens worden gewonnen en verwerkt, wat de nodige milieubelasting met zich meebrengt.

Een ander nadeel is de investering. Bij tuinmachinespecialisten zoals Kees van der Spek zien we de prijzen van een robotmaaier variëren van een kleine € 600 tot ruim € 6000 voor de meest krachtige en stille apparaten. Best een investering dus!

Hoe maak je je robotmaaier groener?

Overweeg je een robotmaaier? Hieronder vind je tips om ‘m zo milieuvriendelijk mogelijk te gebruiken.

1. Maai overdag

Veel mensen laten hun robotmaaier ’s nachts werken, zodat ze overdag ongestoord van hun tuin kunnen genieten. Slecht nieuws voor egels en andere nachtdieren: die zijn juist ‘s nachts actief en lopen gevaar door de draaiende messen. Zet je robotmaaier daarom alleen overdag aan, wanneer dit soort diertjes zich schuilhouden.

2. Maai minder vaak en stel de messen hoger af

Hoe korter je gras, hoe minder ruimte er is voor biodiversiteit. Door je robotmaaier op een hogere stand te zetten (bijvoorbeeld 5-7 cm), geef je bloemen en kruiden de kans om te groeien. Maai ook niet elke dag, maar bijvoorbeeld twee of drie keer per week. Zo blijft je gazon gezond zonder het hele ecosysteem uit balans te brengen.

3. Creëer ‘maaivrije zones’

Wil je echt bijdragen aan een groenere tuin? Laat dan een deel van je gazon met rust. Dit kunnen stroken langs de randen zijn of een stukje gazon dat je laat verwilderen. Hier kunnen bloemen bloeien en vinden insecten, vlinders en kleine dieren een veilige plek.

4. Kies een energiezuinige robotmaaier

Niet alle robotmaaiers zijn gelijk. Sommige modellen zijn energiezuiniger dan andere. Let bij de aanschaf op het stroomverbruik en kies bij voorkeur een model met een efficiënte motor en een lange levensduur van de batterij. Bonuspunten als je de maaier oplaadt met stroom uit zonnepanelen.

5. Recycle en onderhoud je maaier goed

Zoals bij alle elektrische apparaten geldt: hoe langer hij meegaat, hoe duurzamer hij is. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je robotmaaier en voorkomt dat je snel een nieuwe moet aanschaffen. Zijn de messen bot? Vervang ze op tijd, zodat de maaier efficiënter blijft werken. En als je robot uiteindelijk aan vervanging toe is, zorg er dan voor dat je hem op een verantwoorde manier inlevert voor recycling.

Of je nu kiest voor het gemak van een robotmaaier of liever zelf maait, met deze tips geniet je van een strak gazon én een levendige tuin.

Over de schrijver