Robotvis speurt vervuiling op

60391460 Fish Newangle
Foto: Reuters

Na de robotstofzuiger en robotgrasmaaier hebben we nu ook de… robotvis. Deze robot die lijkt op een vis en ook zwemt als een vis, kan de zee afspeuren op zoek naar vervuiling. De robotvis wordt nu getest in de Spaanse havenstad Gijon.
“Chemische sensoren die aan de vis vast zitten, maken een directe analyse ter plaatse mogelijk, in plaats van de gebruikelijke methode om monsters te verzamelen en te verzenden naar een laboratorium op land,” aldus Luke Speller, een wetenschapper die verantwoordelijk was voor het project. Dit maakt het mogelijk om vervuiling direct op te sporen, in plaats van weken te wachten op labresultaten.
De 1,5 meter lange vis heeft een accu waarmee hij 8 uur kan rondzwemmen. Hij houdt zelf bij wanneer hij weer naar het oplaadstation moet. Daarbij kan hij zijn acties coördineren met evt. andere robotvissen in de buurt. Mogelijk kan de vis op termijn ook ingezet worden om olievervuiling op te ruimen of bij duiktaken te assisteren.
Volgens Ian Dukes, wetenschapper van de Universiteit van Exeter en betrokken bij het project, lijken de robotvissen niet voor niets precies op vissen: “Gedurende miljoenen jaren hebben vissen de ultieme hydrodynamische vorm ontwikkeld en dat hebben we proberen na te doen in de robot. Ze zwemmen net als vissen.” Zo gebruiken ze geen propellers, maar bewegen ze zich voort met hun vinnen. Dat betekent dat ze ook in ondiepe wateren waar veel planten zijn functioneren.
Bron: Reuters, BBC
Lees ook
3D robot print stoelen uit afgedankte koelkasten
Robots verzamelen data op de wereldzeeën

Over de schrijver