Rode chilipepers. Iets dat wij Nederlanders van oudsher niet gewend zijn om te eten. Wellicht is het daarom dat wij ook niet precies weten hoe we rode chilipepers moeten bewaren, conserveren en verwerken. Daarom heb ik voor jullie 4 tips wat je kan doen met rode chilipepers!
Rode chilipepers
*Nederlandse ondertiteling te krijgen door te klikken op het knopje naast het kwaliteitsknopje*
Rode chilipepers komen wij in de supermarkt tegen in het koelvak. Stom genoeg horen ze hier niet! Waarom liggen ze daar dan? Dat heeft te maken met kwaliteit. De supermarkt wil graag dat jij 100% kwaliteit krijgt en doet dit door het product te koelen vanaf de oogst tot de verkoop. Helaas zie ik dat veel mensen daarom hun rode chilipepers ook thuis in het koelvak bewaren. Hier horen ze juist niet en zullen binnen een week verrotten. Vandaag 4 tips wat je kan doen met je rode chilipepers, zowel recepten als een bewaar tip.
Tip 1: rode chilipepers tapenade. – 1 rode chilipeper – 2 teentjes knoflook – 100 ml olijfolie Ik verwijder de zaadjes uit de rode chilipeper, want ik ben iets te blond om hier tegen te kunnen. Kun jij wel tegen pittig eten? Dan kun je de zaadjes lekker laten zitten. De zaadjes gooi ik niet weg, deze heb ik nodig in tip 4. Vervolgens snijd ik de rode chilipeper zeer fijn, zodat het uiteindelijk goed smeerbaar is als tapenade. De knoflook voeg je toe nadat je deze geperst of gesneden hebt. Ik heb een knoflookpers die het werk doet. Meng dit goed door de olie, dek dit af en zet dit in de koelkast. Dit blijft weken houdbaar. Als finishing touch, kun je er een beetje peterselie bij doen.
Tip 2: rode chilipepers bewaren – 1 rode chilipepers – 1 pot Rode chilipepers horen niet in de koelkast. Bewaar je ze hier dan zullen ze binnen een week verrot zijn. Juist buiten de koelkast zijn rode chilipepers veel langer houdbaar. Ik doe ze daarom ook in een (weck)pot en hier blijven ze maanden houdbaar. Bovendien wordt de smaak van de rode chilipepers beter. Hij droogt uit en hierdoor krijg je een intensere smaak.
Tip 3: rode chilipepershot – 1 rode chilipeper – 2cm gember – het sap van 1 citroen Wederom verwijder ik de zaadjes van de rode chilipeper, want anders wordt dit shotje echt te pittig. Vervolgens snijd ik de rode chilipeper grof in stukken van 1cm. De gember ga ik schillen en snijd deze ook in grove stukken van 1 cm. Pers het sap uit de citroen. Voeg vervolgens het sap, de gember en de rode chilipeper in een blender én mixen maar! Zeef het mengsel nadat je deze gemixt hebt, want er zitten een aantal draden van de gember in die je liever niet in je shot wil hebben. Proost! Dit sap is 3 dagen houdbaar.
Tip 4: rode chiliplant – zaadjes van een rode chilipeper – pot – aarde Hoe simpel wil je het hebben? Stop wat grond in een pot en doe daarbij je de zaadjes van je verwerkte rode chilipepers. Met een beetje geluk, want het lukt niet altijd, komt hier een nieuwe chiliplant uit. Geef dit om de 3 dagen ietwat water en wees vooral geduldig. Zet de pot uit de wind en in de zon. Bijvoorbeeld op je vensterbank. Et voila, 4 grandioze tips wat je kan doen met je rode chilipepers. Succes, eet smakelijk en proost!
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.
4 gedachten over “Rode chilipepers, hoe te bewaren, verwerken en conserveren?”
Tip 1 = hoe kweek je botulisme
ten eerste, prober eens een zaadje te eten, en daarna het witte gedeelte in de peper. denk dat je liever het zaadje eet. ten tweede, geef de zaadjes wanneer je ze inpot, altijd water; dat wil zeggen, zorg dat de grond nat blijft. liefst ergens tussen 24-26 graden en veel zon!! dan blijf je genieten van nieuwe pepers
Pingback: Van zelfgegroeide rode pepers naar chili saus! - hetkanWel.nl
Pingback: Ninja tip tegen voedselverspilling: je eigen prei hergroeien » hetkanWel.nl
Reacties zijn gesloten.