Rode chips en rolletje tape effectiever dan dure campagne

Bron: Reint Jan Renes,TEDxUtrecht

We weten dat je niet moet drinken en autorijden. We weten dat we gezond moeten eten en voldoende bewegen. We weten dat we geen energie moeten verspillen. Maar elke dag geven we over aan onze impulsen om het wél te doen. In deze inspirerende lezing bij TEDxUtrecht legt Reint Jan Renes uit dat we dit alleen kunnen veranderen als we ons concentreren op de kleine momenten van de waarheid die iedereen elke dag heeft. Als we verandering willen realiseren, moeten we dingen zo ontwerpen dat mensen op die momenten worden verleid om het goede te doen. Maar in plaats daarvan vertellen we mensen de hele dag wat ze niet moeten doen. Het is geen nieuws dat veel communicatiebudgetten daarmee over de balk worden gesmeten.
Als we bijvoorbeeld willen dat mensen ecologische keuzes maken, moeten we ze daartoe verleiden. Maak het makkelijk om na 5 minuten te stoppen met douchen. Een mooi verleidingsvoorbeeld dat Renes geeft, betreft een rood chipje in een Pringles-achtige chipsverpakking. De helft van de mensen stopt met chips eten als ze bij het rode chipje zijn aangekomen en bergt het blik weer op. Terwijl we normaal gesproken in de meeste gevallen doorkauwen tot het blikje leeg is.
Ander prachtig voorbeeld vind ik het experiment in de bibliotheek van Utrecht waar een simpel rolletje tape er voor zorgde dat mensen vaker de trap namen in plaats van de lift en zo veel energie bespaarden.
Ken jij ook mooie voorbeelden van zogenaamde ‘nudging’ waarbij mensen worden verleid om een keuze voor een betere wereld te maken? hetkanWel is heel benieuwd.

Over de schrijver

5 reacties op “Rode chips en rolletje tape effectiever dan dure campagne”

 1. "Maak het makkelijk om na 5 minuten te stoppen met douchen" Hoe dan wel?
  ".. zorgde dat mensen vaker de trap namen in plaats van de lift"
  Verleden tijd, is het effekt blijkbaar tijdelijk en waarom?
  Waar komen de trap en de liften de nieuwe bibliotheek in aanbouw?

 2. @Nieuwe Rotterdammer, het punt is dat veel voorlichtingsgeld nu wordt uitgegeven aan mensen vertellen wat niet goed voor ze is. Terwijl het veel effectiever is om mensen te verleiden tot het goede te doen.
  Dus: in plaats van mensen vertellen dat ze niet te veel moeten eten, wat meestal gebeurt, worden ze verleid met rode chips.
  Verleiden dus, in plaats van voorlichten. Budgetten investeren in nudging, in plaats van voorlichtingscampagnes.

 3. de titel van het artikel luidt: Rode chips en rolletje tape effectiever dan dure campagne
  Maar waar komt die vergelijking dat de rode chips en rolletje tape effectiever zijn dan dure champagne dan terug in het artikel? Beetje misleidend allemaal. Je had het artikel net zo goed kunnen noemen: "Rode chips en rolletje tape effectiever dan naar Andromeda reizen" want die vergelijking slaat ook nergens op.

Reacties zijn uitgeschakeld.