Rode vruchten beschermen tegen kanker

Trots keek ik afgelopen zondag naar het resultaat van een dag lang bessen plukken en inmaken: zeker 10 potjes met rodevruchtensap, siroop en jam. Laat de winter nu maar komen! Met dank aan een vriendin van een oudere generatie die het inmaken nog helemaal in de vingers heeft. Jammer toch, dacht ik, dat we veel van die ambachtelijke kennis over voeding met oma het graf in dreigen te laten gaan. Bij deze dan ook een pleidooi voor grootmoeders wijsheid. Met toevoeging van een vleugje moderne vooruitgang.

Ook de Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan schrijft onze (over)grootmoeders een belangrijke rol toe: ‘Eet niks wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen’, adviseert hij in zijn pleidooi voor echt eten. Met als extreem Amerikaans voorbeeld de portable yoghurt tubes. Hoe meer toevoegingen en gezondheidsclaims, hoe meer kans dat het product juist niet bijdraagt aan je gezondheid. Daar zou ik een hele verhandeling over de voedingswaarde van onbewerkte, verse producten aan vast kunnen hangen, maar dat laat ik liever aan Pollan zelf over, of lees deze  blog op hetkanwel.

Rode vruchten geplukt rondom Utrecht, Foto: RvW

Alhoewel, misschien toch één voorbeeld. Wist je dat rode vruchten belangrijke voedingsstoffen in zich hebben die kanker kunnen voorkomen? Deze zogenaamde salvestrolen komen alleen voor in onbewerkte vruchten die niet tegen schimmels bespoten zijn. Biologisch dus! Maar met dat ene dure bakje frambozen uit de natuurvoedingswinkel ben je er nog niet. Daar is meer voor nodig. Dat de rode rozenbottels, meidoornbessen en vlierbessen die in deze tijd rondom de stad te vinden zijn ook eetbaar zijn, dat zijn we grotendeels vergeten.

Dat was in grootmoeders tijd wel anders. Die wist precies hoe je de overvloed van bessen die er in het najaar te oogsten is kan inmaken. Een bron van vitaminen (en salvestrolen, oma) om je de winter door te helpen. Zorg dus dat je altijd een zakje bij je hebt om een maaltje te oogsten als je onderweg langs een vlierboom rijdt. Thuis doe je het in de vriezer (modern gemak dient de mens). Heb je een flinke voorraad verzameld, dan ga je op je vrije zondag lekker inmaken. Kijk voor inmaakrecepten bijvoorbeeld op www.weckonline.com of dianasmooiemoestuin.

Voor alle benodigde materialen om je eigen sap of jam te maken kan je terecht bij de brouwmarkt in Almere, die alles heeft voor zelf inmaken, bewaren en wecken. Komende zondag koopzondag. Is het niet gelukt om voldoende voorraad te verzamelen? Dan kan je vandaag op de fruitsapdag bij zorgboerderij Nieuw Bureveld in de Bilt je eigen fruit aanvullen met appels en peren van t Utrecht landschap en ter plekke laten persen. En neem je oma gezellig mee!

Over de schrijver

7 reacties op “Rode vruchten beschermen tegen kanker”

  1. Goed idee om onbespoten fruit in te maken om salvestrolen binnen te krijgen. Fruit bestemd voor jam hoeft ook niet mooi te zijn, kan dus nog minder bespoten en het schijnt dat bio aardbeienjam om die reden meer salvestrolen bevatte dan aardbeien in een doosje (die moesten er immers mooi uitzien).

    Als je zelf jam maakt of inmaakt en de salvestrolen wil bewaren dan eventueel kook vocht zeker niet wegooien! Salvestrolen worden door koken niet vernietigd maar wel gemakkelijk losgemaakt uit fruit of groenten. Soep of saus van maken of deel van de jam!

  2. tja……………….hier staan de potjes bramenjam en pruimen/mandarijnen jam dan ook al in een donkere kast. aan wat je eet kun je tenslotte zèlf wat doen, aan wat er het millieu "ingegooid" wordt maar heel weinig. waar we kunnen nemen we dus zelf onze verantwoording. bovendien is het leuk om zelf jam te maken maar ook alle andere dingen zelf te bereiden zonder zakjes, blikjes en potjes èn het is stukken lekkerder want zo proef je ook wat je eet en wordt je niet voor de gek gehouden met allerlei chemische geurtjes en kleurtjes.

  3. Heb wel het gevoel dat er steeds meer kanker voorkomt, denk er wel vaak over na en denk echt wel dat het komt doordat er van alles aan onze produkten toegevoegd wordt. Ze zeggen wel kan geen kwaad voor onze gezondheid maar toch, het is wel allemaal kunstmatig en vlg mij heeft het toch gevolgen voor onze gezondheid. Maar ik denk wel dat het klopt dat rode vruchten goede voedingsmiddelen zijn, in dieeten schrijven ze vaak ook dat rode sauzen beter zijn dan witte. Niet dat ik zo actief me hiermee bezig houd maar denk er wel vaak over na, dat we onszelf eigenlijk ruineren.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020