Van de gebaande paden af: ontdek Roemenië met de trein

Roemenië is een van de meest interessante landen in Europa om met de trein te bezoeken. Dat zeggen we niet zomaar, maar horen we terug van een groot aantal fervente treinreizigers. Vanuit Wenen in Oostenrijk gaat er een directe nachttrein naar Boekarest . Vanaf de hoofdstad
kan je met de trein alle kanten op in dit diverse land met kastelen, authentieke plattelandsdorpjes, culturele hotspots, geschiedenis, uitgestrekte natuurgebieden en wildlife . We vertellen je er meer over en Adina van Better Places deelt drie mogelijke rondreizen, die kris kras het land doorkruisen.

Voor we meteen in de vakantiemodus gaan, eerst even iets over het land. Roemenië ligt in Zuidoost-Europa. De hoofdstad Boekarest combineert historische architectuur met moderne flair. De regio Transsylvanië is vooral bekend om zijn mythische Dracula-verhalen, maar biedt ook pittoreske dorpjes en kronkelende bergpaden. De Karpaten doorkruisen het binnenland en zijn de hemel voor mensen die willen wandelen, skiën en andere buitenactiviteiten willen ondernemen. Ook cultureel is Roemenië interessant, het land heeft een complexe culturele erfenis, die is beïnvloed door Latijnse, Slavische en Turkse invloeden. Daarnaast zijn er tal van folkloristische festivals en lokale markten die een dieper begrip geven van de rijke, gastvrije Roemeense cultuur.

Alsof je een verre reis maakt

In tegenstelling tot een vliegreis begint een vakantie met de trein al bij het instappen in Nederland. Omdat je niet rechtstreeks van A naar B gaat, leef je er langzaam naar toe. Voor de iets ouderen onder ons die zich nog een tijdperk zonder Google Maps en Translate kunnen herinneren; een lange reis met de trein lijkt een beetje op een verre reizen van vroeger. Het gaat niet zo snel, je weet niet zo goed waar je naar toe gaat, je hebt veel contact met de mensen om je heen, ziet het landschap continu veranderen en hoe verder je komt hoe minder goed je je verstaanbaar kunt maken. En dat maakt het extra avontuurlijk.

Van Wenen naar Boekarest

Je kunt je reis starten met de nachttrein naar Wenen. Daar kom je in de ochtend aan en kun je de stad verkennen. Vervolgens neem je de nachttrein naar Boekarest. Ook een goede optie is om via Hongarije te reizen. In 2,5 uur race je me met een hogesnelheidstrein van Wenen naar Boedapest. Ook daar kun je de stad verkennen en ‘s avonds op de nachttrein naar Boekarest stappen. Wil je liever wat meer van het landschap zien? Dan kan overdag reizen natuurlijk ook.

Trein boeken? Check deze sites. 
> NS Internationaal 
> Seat61

Het landschap verandert

Hoe dichter je bij Roemenië komt, hoe sterker het gevoel va avontuur wordt. Vanaf Wenen worden niet alleen het landschap en het schrift snel anders, maar het is ook niet vanzelfsprekend dat iedereen goed Engels spreekt (de conducteurs in de trein gelukkig wel). Toch kom je er altijd uit. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de Roemeense bevolking helpt daarbij. Daardoor heb je niet alleen leuke gesprekken, maar kom je ook zeker op de juiste plek.

Ontdek de Karpaten
De Roemeense Karpaten zijn de reden voor veel mensen om Roemenië te bezoeken. Het is een indrukwekkend hooggebergte in Midden-Europa, waar wolven, bruine beren en lynxen nog in het wild leven. Je kunt ook leren spoorzoeken in de Karpaten en zo op basis van subtiele aanwijzingen de natuur interpreteren. Zo ontdek je hoe je dierensporen, vogelnesten en zelfs weerspatronen kunt herkennen. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig voor de avontuurlijke reiziger, maar ook voor natuurliefhebbers die meer willen leren over de delicate balans van het ecosysteem. 
Het is aan te raden om altijd met een gids in de Karpaten op pad te gaan, want je kunt er niet alleen heel gemakkelijk verdwalen, maar ook onbedoeld het territorium van een beer inlopen. En dat wil je voorkomen. 

3 reisroutes met de trein door Roemenië

Treinroute 1 door Roemenië: Boekarest – Sinaia – Brasov – Sighișoara – Deva – Sibiu

Wil je wandelingen in de prachtige bergen van Roemenië combineren met een paar bezoekjes aan kastelen? Dan is deze treinroute perfect voor jou. Vanaf Boekarest neem je een directe trein naar Sinaia. In dit dorp aan de voet van de bergen van Bucegi staat het eerste kasteel dat je kunt bezoeken: Kasteel Peleș. Vrijwel geen enkel kasteel in Europa is zo divers als dit kasteel! Onder andere de Moorse stijl, de barok, de Turkse stijl en de neorenaissance zijn in dit kasteel terug te zien.

Na een bezoek aan dit kasteel neem je de trein naar Brasov: het levendige hart van Transsylvanië. Het Middeleeuwse stadscentrum laat je terugreizen in de tijd. Vanaf het centrum wandel je in 1 à 1,5 uur naar de top van Tâmpa, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad en de omgeving.

Vanaf Brasov neem je bovendien gemakkelijk de trein of de bus naar andere bezienswaardigheden. Denk aan Kasteel Bran, dat zo bekend is dankzij de verhalen over Dracula, maar ook de historische persoon Vlad Dracula. Ga je liever wandelen? Vanaf Brasov kun je de trein naar Zarnesti nemen; het startpunt voor wandelingen door de indrukwekkende bergen van Piatra Craiului.

Na je bezoek aan Brasov reis je met de trein naar een van de meest fotogenieke plekken in Roemenië: Sighișoara. De citadel van deze plek staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vele gekleurde huisjes en het doolhof aan smalle straatjes zorgen voor een romantische sfeer. Wist je dat Vlad Tepes, het historische figuur waar Dracula op is gebaseerd, hier is geboren? Zijn geboortehuis staat nog steeds overeind.

Vanaf Sighișoara neem je een directe trein naar Deva. Deva is niet zo toeristisch, waardoor je een goede indruk krijgt van het leven in Roemenië. Bovendien kun je vanaf Deva makkelijk de bus nemen naar nóg een kasteel: Kasteel Corvin in Hunedoara. Harry Potter vibes wanneer je dit kasteel bezoekt! De laatste stop tijdens deze treinreis door Roemenië is Sibiu. Nog zo’n fotogenieke stad, met kleurrijke huizen en pleintjes met lokale markten en vrolijke muzikanten. Wie meer wilt leren over het leven vroeger in Roemenië brengt een bezoek aan het openluchtmuseum ASTRA, ten zuiden van Sibiu.

Vanaf Sibiu kun je een directe trein terug naar Boekarest nemen. Het is ook mogelijk om met de trein naar Cluj of Timisoara te reizen, op je route terug naar Nederland.

Treinroute 2 door Roemenië: Boekarest – Tulcea – Constanța – Mangalia

Deze reis start ook in Boekarest, maar gaat daarna richting het oosten. Met name in de zomermaanden is dit een fijne treinreis, richting de Roemeense kust. Vanaf Boekarest neem je de trein naar Medgidia, om hier over te stappen op de trein naar Tulcea. Tulcea is het startpunt voor een ontdekkingstocht in de Donaudelta. Dit unieke natuurgebied kun je alleen bezoeken door de boot te nemen. In de Donaudelta leven meer dan 150 soorten vogels, maar de meren en rivieren in dit natuurgebied zijn sowieso een plek waar iedere natuurliefhebber z’n hart kan ophalen. Overnachten kan onder meer in Sulina of Sfântu Gheorghe.

De Donaudelta kun je als dagtrip vanuit Tulcea bezoeken, maar het is nog leuker om te overnachten in de kleine dorpjes langs de rivieren, of in de grotere plaatsen Sulina of Sfântu Gheorghe. Via Better Places kun je op maat gemaakte reizen laten samenstellen en heb je keuze uit authentieke tours om plekken zoals de Donaudelta te ontdekken. Nadat je de Donaudelta hebt bezocht reis je vanaf Tulcea met de trein terug naar Medgidia, om de rest van de kust van Roemenië te ontdekken. Constanta is een goede uitvalsbasis om de de kustlijn van de Zwarte Zee te ervaren.

150 soorten vogels in de Donaudelta 
Ook de Donaudelta ligt in het zuidoosten van Roemenië en biedt je de kans om meer dan 150 soorten vogels in hun leefgebied te spotten. Deze regio kun je verkennen  met een gespecialiseerde, lokale gids. Tijdens deze wildlife vakantie Roemenië wandel je langs meren en door wilgen- en populierenbossen, en spot je ondertussen de meest bijzondere wilde dieren.

De badplaats Eforie is bijvoorbeeld een fijne plek om te relaxen. Deze plaats ligt zowel aan de Zwarte Zee als aan het Meer van Techirghiol. Het zoute water in combinatie met de modder van dit meer is een traktatie voor je huid! Vanaf Constanta ben je in een half uur met de trein in Eforie.

Liefhebbers van geschiedenis gaan naar Mangalia, niet ver van de Bulgaarse grens. De overblijfselen van zowel het Romeinse Rijk als het oude Griekenland zijn hier terug te vinden, bijvoorbeeld in het Archeologisch Museum. Vanaf Constanta ben je in 1 à 1,5 uur in Mangalia met de trein.

Klaar met jouw treinreis door het oosten van Roemenië? Vanaf Constanta gaan er directe treinen terug naar Boekarest. Deze treinrit duurt 2,5 uur.
Meer informatie vind je hier.

Wil je meer weten over treinreizen door Roemenie of advies? Neem dan contact op met onze partner Better Places. Adina helpt je graag.  

Treinroute 3 door Roemenië: Boekarest – Brasov – Cluj-Napoca – Timisoara

Hoewel Boekarest zeker geen schoonheidsprijs zal winnen, is het wel een interessante stad om te ontdekken, met name als je geïnteresseerd bent in het land na de Tweede Wereldoorlog. Roemenië was, net als veel Oost-Europese landen, een communistisch land door de invloed van Rusland. De vele sobere, betonnen gebouwen in de stad zijn daar nog een zichtbaar bewijs van.

Maar anders dan de buurlanden kreeg Roemenië in de jaren zestig een dictator die meer dan 20 jaar over het land regeerde: Nicolae Ceaușescu. Zijn voormalige huis is tegenwoordig een museum en laat zien hoe bizar het was dat hij met zijn familie in overdaad leefde, terwijl het volk amper te eten had.

Vanaf Boekarest nemen we een directe trein naar Brasov.Transsylvanië heeft zo’n 150 weerkerken: ommuurde kerken die vroeger dienden als toevluchtsoord tijdens oorlogen en plunderingen. In de buurt van Brasov vind je meerdere weerkerken die je kunt bezoeken. Een van de best bewaarde is de weerkerk van Prejmer. Je kunt hier met de trein naartoe reizen (uitstappen bij Ilieni en dan 2 kilometer wandelen). Andere weerkerken die interessant zijn in deze regio zijn die van Viscri, Biertan en Valea Viilor.

Na een bezoek aan Brasov reis je door met de trein naar Cluj-Napoca. Je kunt eventueel een stop inplannen in Sighișoara (zie reisroute 1); de directe trein van Brasov naar Cluj-Napoca stopt hier ook.
Meer informatie vind je hier.

Cluj-Napoca is een levendige stad waar veel studenten wonen. Er zijn daarom talrijke koffiezaken, bakkerijen en barretjes voor een drankje. De stad is een bezoek waard, maar ook in de omgeving van Cluj is er genoeg te doen. Bezoek bijvoorbeeld de ondergrondse zoutmijn Salina Turda, een plek die inmiddels is omgetoverd tot een ondergronds pretpark. Dit kun je makkelijk combineren met een wandeling door de mooie Turdakloof.

Wandelaars kunnen hiken in het heuvelachtige platteland ten zuiden van Cluj-Napoca, in het Apusenigebergte. Bezoek plekken zoals het pittoreske dorp Rimetea, de indrukwekkende Scărişoara gletsjergrotten en de Grotten van Meziad. In het najaar zie je op het platteland metershoge hooistapels, indrukwekkend om te zien en typerend voor Roemenië! Deze laatste treinreis door Roemenië eindig je in een van de meest westelijke steden: Timisoara. Op de route van Cluj-Napoca naar Timisoara kun je een stop inplannen in Deva (zie reisroute 1).

Timisoara is net als Cluj-Napoca een studentenstad en dat maakt de stad erg levendig. De stad heeft wel wat weg van Wenen. Timisoara wordt dankzij de gelijksoortige sfeer en architectuur daarom ook wel eens Little Vienna genoemd. Drink een kop koffie in de leuke koffietentjes, spot interessante street art tussen de kleurrijke gebouwen en geniet van het zonnetje in een van de vele parken.

Timisoara ligt in het westen van Roemenië, niet ver van de Hongaarse grens. Vanaf Timisoara kun je verder reizen met de trein door Roemenië of weer terug naar huis reizen met stops in Hongarije, Oostenrijk of Duitsland.
Meer informatie vind je hier.

Krijg jij al de reiskriebels bij het lezen van deze mogelijkheden? Laat het ons weten! Ben je op zoek naar andere voorbeelden van treinreizen in Europa? Lees dan ook dit blog.

Over de schrijver