Roest maakt doorbraak voor zonne-energie mogelijk

Gaat roest de wereld van energie voorzien? Foto: Kevin Dooley, Flickr

Het grootste probleem van zonnepanelen is de opslag van energie: waar laat je de opgewekte elektriciteit als het even niet nodig is? Wetenschappers denken dit probleem op te kunnen lossen met een onwaarschijnlijke kandidaat: ijzeroxide, oftewel roest.
Het is al veel langer bekend dat je met roest en zonlicht elektriciteit kunt opwekken. Maar zonnepanelen van silicium zijn veel efficiënter, en hebben tot nu de voorkeur gekregen. De panelen die nu steeds vaker op Nederlandse daken liggen zijn van dit metaal gemaakt.
Het grote voordeel van roest is echter dat het spotgoedkoop is, overal te verkrijgen en, het belangrijkste voordeel: je kunt er makkelijk waterstof mee maken. De roestpanelen wekken namelijk precies de juiste stroom op waarmee je water kunt scheiden in waterstof en zuurstof. En waterstof kun je relatief makkelijk opslaan en gebruiken als energiebron, bijvoorbeeld als brandstof voor een auto.
Roestpanelen kunnen verder overal gemaakt worden. Wetenschappers hebben een spray ontwikkeld die ze op verschillende oppervlaktes kunnen spuiten. Bovendien gaat roest ook lang mee. “Je hoeft niet bang te zijn dat het gaat roesten,” aldus Klaus Hellgardt, een van de wetenschappers die aan roestpanelen werkt.
Bron: New Scientist
Lees ook
Goedkoop je eigen zonnestroom met speciale inkoopactie zonnepanelen
Vernieuwd: alles over hoe je zonnepanelen op je eigen dak krijgt in ons vernieuwde dossier zonne-energie
Obama’s hond heeft al zonnepanelen op zijn dak. Nu het Witte Huis nog

Over de schrijver

5 reacties op “Roest maakt doorbraak voor zonne-energie mogelijk”

 1. "waterstof kun je relatief makkelijk opslaan"
  integendeel opslag van dit gas is erg moeilijk; het lekt gemakkelijk weg en neemt veel ruimte.
  Met zo'n onzin neem ik de rest ook niet aan.

   1. De verwijzing gaat niet over opslag maar over gebruik door (de mate van) bijmenging.
    Natuurlijk zijn er veel opslagwijzen, juist omdat het zo'n probleem is om weglekken te voorkomen en bruikbare hoeveelheden gemakkelijk op te slaan

Reacties zijn uitgeschakeld.