
Roger Cox rijdt elektrisch en eet vegetarisch. Dat was vroeger wel anders. Maar toen hij in 2006 An inconvenient truth zag, was het voor hem duidelijk: zijn leven moest om. Als advocaat heeft hij een belangrijk middel in handen om het klimaatprobleem te beïnvloeden, het recht. En dat heeft hij toegepast. Hij won de klimaatzaak van Urgenda tegen de Nederlandse Staat.
Alleen het recht kan ons nog redden
In 2011 beschrijft Cox in zijn boek Revolutie met Recht hoe met recht meer bereikt kan worden dan met de politiek. “De verwevenheid tussen de banken, de fossiele energiebedrijven en de overheid is enorm. De overheid zit zelfs in een joint venture met Shell. Niemand heeft dus belang bij een verandering”.
“En er is juist flinke verandering nodig om het tij te keren. Voor een persoon of organisatie alleen is dat moeilijk, maar het rechtssysteem is daarvoor juist heel geschikt”, aldus Cox.
Klimaatzaak
Roger Cox klaagt in 2013 samen met Urgenda en bijna 900 mede-eisers de Staat der Nederlanden aan. Daarmee brengt hij de theorie uit zijn boek in praktijk. Op 25 juni 2015 concludeert de rechter dat het nietsdoen van de staat een schending van de rechten van de Nederlandse burgers is. Cox wint de zaak: Urgenda krijgt gelijk. Helaas is het daarmee niet klaar. Ondanks nationaal en internationaal protest (onder wie acteur Mark Ruffalo en model Cameron Russel) gaat de Nederlandse Staat in hoger beroep.
Verandering in perceptie
Het hoger beroep moet nog dienen, maar de uitspraak zorgt wel voor beweging: Roger Cox heeft laten zien dat het kán. Inmiddels lopen er zaken in België en Frankrijk. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland is men geïnteresseerd. Maar hoe maakt een rechterlijk proces verschil? Volgens Cox helpt de publiciteit. In de talkshow ASN Live zegt hij: “Twintig jaar geleden kon niemand zich voorstellen dat je in een café niet meer zou mogen roken. Nu is dat vanzelfsprekend. Een aantal van dat soort uitspraken van rechters veranderen de perceptie van mensen rondom het probleem.”
Bedrijven aansprakelijk?
Door het winnen van de klimaatzaak is een beweging ontstaan waardoor bedrijven zich anders moeten gedragen. Cox denkt dat in de toekomst bedrijven in de fossiele sector verantwoordelijkheid zullen moeten nemen. “Het zal dan weliswaar nog niet verboden zijn om in fossiele brandstoffen te handelen, maar als deze bedrijven zelf geen bijdrage leveren aan het transformeren van de sector, zullen ze aansprakelijk gesteld kunnen worden. Het succes van de Urgenda-zaak is daarvoor natuurlijk een enorme stimulans.”
Roger Cox was 16 februari te gast bij ASN Live in Maastricht. Bekijk het hele gesprek .
1 gedachte over “Roger Cox: ‘Uitspraak klimaatzaak zorgt voor beweging’”
Misschien kan deze meneer zich ook druk maken over de handelwijze van de Nederlandse staat ten opzichte van de Groningers. Die hebben geen enkele bescherming tegen het willens en wetens vernielen van hun huis en bezit door/namens de overheid. Deze profiteert en heeft jarenlang grotelijks geprofiteerd van de gaswinning en laat nu de gevolgen ten laste van de bewoners komen. Als iemand uw auto in de prak rijdt en vervolgens op alle mogelijke manieren onder schadevergoeding probeert uit te draaien, zal iedereen u groot gelijk geven. Groningers staan gewoon in de kou, hun schade wordt aan alle kanten ontkend of gebagatelliseerd. Zij moeten maar zien hoe ze zich redden. Ook worden ze door de rest van Nederland gewoon vergeten of afgedaan als een stel zeurpieten.
Reacties zijn gesloten.