Rolletje tape zorgt dat mensen de trap nemen in plaats van de lift

Lift Trap Bibliotheek UtrechtIn de bibliotheek van Utrecht wachten mensen wel twee minuten op een lift die ze slechts drie verdiepingen hoger brengt. Hoe verander je dit gedrag en bespaar je energie? Met een rolletje tape, zo bleek uit een experiment.

Er werden rode lijnen en voetjes aangebracht die bezoekers automatisch stuurden naar de trap. Prompt was het nemen van de lift een uitzondering. Het experiment is gebaseerd op principes uit de Nudge-theorie:’ changing the default’ en ‘framing’. In dit geval werd de trap de nieuwe standaard door de voetjes en de lijnen.

We kunnen energiebesparend gedrag dus wel degelijk (een beetje) sturen. Belangrijk nieuws, want het gezaghebbende Amerikaanse wetenschappelijke instituut MIT zette energiebesparing op de eerste plaats in een lijst ‘De 4 beste kandidaten voor de energierevolutie‘.

Bron: Hivos Seduction Project

Over de schrijver

4 gedachten over “Rolletje tape zorgt dat mensen de trap nemen in plaats van de lift”

  1. Framing is een overtuigingstechniek in communicatie, en changing the default is zoiets als verandering van een instelling. Het betreft hier dus een communicatievorm met de bedoeling het (ingesleten) gedrag, of instelling, van de mensen te beïnvloeden. Als je het dus zo zegt is het begrijpelijke taal. Soms zijn Engelse termen niet handig.

  2. " Het experiment is gebaseerd op principes uit de Nudge-theorie:’ changing the default’ en ‘framing"
    Komt er nog een Nederlandse versie "de proef is gegrond op de beginselen ….?

    Bij MIT heet energiebesapring: "… kunnen en moeten we in de komende decennia 14 terawatt aan energie besparen — evenveel als de mensheid nu gebruikt"
    Gebruiken we dan geen energie meer OF groeien moeten we eerst flink om te besparen?

Reacties zijn gesloten.