Roltrappen Utrecht CS aangedreven door zon

Perronkappen Utrecht Cs 2
Foto: Prorail

Utrecht Centraal Station is vandaag een klein stukje groener. De energie voor de roltrappen, verlichting en liften worden gedeeltelijk opgewekt via zonnepanelen op het dak van spoor 11 en 12. Binnenkort volgen meer zonnepanelendaken.

Utrecht Centraal is het eerste station met perronkappen met geïntegreerde zonnecellen. Op een aantal stations in Nederland wordt al wel duurzame energie gebruikt. Zo hebben Station Amersfoort en Amsterdam Amstel ook zonnecellen.

In totaal komen op Utrecht CS drie perrondaken met zonnepanelen. Vandaag is het bouwbedrijf Strukton begonnen bij spoor 8 en 9 en ook spoor 5 en 7 zijn later nog aan de beurt. In 2012 is alles klaar voor gebruik. In de toekomst zullen meerdere stations volgen.

ProRail: “De energie die wordt opgewekt, wordt teruggegeven aan het energienet en vervolgens (dus indirect) ingezet voor roltrappen, liften en verlichting. De 85.000 kWh die opgewekt wordt, zal nog niet genoeg zijn om alles aan te sturen. Maar voor een deel zal het bijdragen aan het energieverbruik. En ook CO2 uitstoot verminderen.”

De energieopbrengst van de panelen is gelijk aan het energieverbruik van 25 huishoudens per jaar, namelijk zo’n 85.000 kWh. De CO2-besparing komt hiermee op 46 ton per jaar.

Over de schrijver

2 reacties op “Roltrappen Utrecht CS aangedreven door zon”

Reacties zijn uitgeschakeld.