Vandaag duiken we weer terug in de tijd, terug naar de Romeinen. De Romeinen legden de basis van de moderne gastronomie. Zij waren de eerste waarbij voedsel een zeer belangrijke plek in de maatschappij had. Ze aanbeden goden voor hun graanproductie (Ceres) en een terugkomende festival ‘brood en spelen’ stond aan de basis van hun maatschappij. Een andere facet waar de Romeinen heel goed in waren is het conserveren van eten. Je kan je voorstellen dat ze soms honderden kilometers door Europa aan het toeren waren en dat ze voedsel zelf meenamen. In de komende weken ga ik enkele bewaartips van de Romeinen testen. Vandaag de eerste: het conserveren van appels op z’n Romeins
Food waste bestrijden op z’n Romeins!
* ondertiteling is te activeren door op het knopje te klikken dat naast het knopje van de kwaliteit staat
Ingrediënten:
– appels
– kokend water
How to?
De Romeinen namen veel appels mee als ze op pad gingen. Dit was naast bier en brood één van de meest belangrijke producten. Je kan je alleen voorstellen dat appels tijdens het lopen snel beurs werden en hierdoor ook snel gingen rotten. De Romeinen hadden hier een trucje voor: zij dompelden verse appels circa 5 seconden in kokend water. Hierdoor gingen bacteriën die de appel laat rotten dood en is de appel langer houdbaar. Appels conserveren op z’n Romeins!
Ik nam de proef op de som en het resultaat was … De Romeinen hadden gelijk! Ook al is de tip een beetje achterhaald, want de appels in de normale supermarkt zijn bewerkt met bijenwas. Hierdoor glimmen de appels heel mooi én blijven ze ook langer houdbaar. Toch is het effect van de Romeinse tip goed uitgepakt. De appel wordt wel sneller bruin, maar het binnenste van de appel blijft helemaal in tact. Het koken doodt alle bacteriën aan de buitenkant. Doordat de de appel niet afgesloten is door de bijenwas, kan het vocht van de appel ontsnappen. Hierdoor gaat je appel niet rotten, maar droogt hij in. De appel met de bijenwas is juist afgesloten, waardoor het vocht niet uit de appel kan. Het gevolg is dat de appel sneller zijn structuur verliest en ‘zanderig’ wordt.
Anti-voedselverspilling op z’n Romeins. Het werkt! De appels bleven meer dan vijf dagen goed, waarna ik ze tot appelsap ijsklontjes verwerkt heb. Volgende keer een nieuwe Romeinse tip!
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.
3 gedachten over “Voedselverspilling bestrijden op z’n Romeins”
Geldt dit ook voor ander fruit zoals peren en kersen? En hoelang is de houdbaarheid via deze techniek?
Leuk stukje, leuk experiment!
Één kanttekening: “De Romeinen waren de eerste waarbij voedsel een zeer belangrijke plek in de maatschappij had” ?? Dat is natuurlijk onzin. Zonder voedsel is een maatschappij of cultuur onmogelijk. En wat dacht je van de oude Egyptenaren die bergen voedsel afbeelden als offer aan de goden en overledenen? De Romeinen staan zeker aan de basis van vele zaken in onze huidige wereld, maar ze waren echt niet de eerste beschaving ter wereld…
Het waslaagje dat op de schil van het ene appelras meer voorkomt dan op het andere, heet de ‘cuticula’, en wordt door de huid van de appel zelf aangemaakt en beschermt inderdaad tegen uitdrogen. Een cuticula vind je ook op andere vruchten, groenten en bladeren. Het kort onderdompelen in kokend water (blancheren) wordt hier meestal toegepast vóór het invriezen of inmaken van groenten. Wanneer er niet wordt geconserveerd, komen er snel weer nieuwe bacteriën op het product. Waarschijnlijk is een niet geblancheerde appel langer houdbaar.
Reacties zijn gesloten.