In deze enorme rooftop farm groeien meer dan 100 soorten groenten en fruit

Lokale voedselproductie kwam het afgelopen decennium in een stroomversnelling. Steeds meer grote steden voorzien inwoners vanuit een vertical- en rooftop farm van verse groenten en fruit. Het grote voordeel is dat er bijna geen transport meer plaatsvindt voordat bijvoorbeeld sla, tomaat, verse kruiden of komkommer op je bord liggen.

Vier rooftop farms

In 2009 opende het bedrijf Lufa Farms in Montreal (Canada) de eerste van vier rooftop boerderijen. Het doel van het bedrijf is om lokaal, vers en verantwoord eten bij de mensen van Montreal thuis te bezorgen. Ze produceren hun eigen producten, maar werken ook samen met lokale boeren en telers. Alle producten verkopen ze via een online farmersmarket.

15.000 m2 groot

Op het dak van hun distributiecentrum – dat zo groot is als 3 voetbalvelden, ofwel 15.000 m2 – hebben ze nu een immens grote kas gebouwd. In de kas groeien meer dan 100 verschillende soorten groente en fruit. Dat kan omdat ze hydroponics teelmethode gebruiken.

Hydroponics

Hydroponics is een teelmethode waarbij gewassen op water worden gekweekt. De wortels van de planten groeien bij deze rooftop farm in pijpen, waar water en voedingsstoffen inzitten. Hierdoor heb je geen aarde nodig en dat is natuurlijk handig op het dak. Je kunt daardoor efficiënt gebruik maken van de ruimte.

Regenwater en restwarmte

Voor de watervoorziening vangen ze regenwater op, dat ze gebruiken. De restwarmte van het distributie centrum, waar de kas op staat, wordt gebruikt om de kas te verwarmen en dat is geen onnodige luxe in het vaak ijskoude Montreal. Met deze daktuin voedt het bedrijf al twee procent van de populatie van Montreal voeden. En dat percentage wordt alleen maar groter.

Ook in Europa zijn er een aantal grote daktuinen. Waaronder op de daken van supermarkten, waardoor de oogst dagvers in de winkel komt te liggen. Heb jij nog voorbeelden? Laat het ons weten.

Over de schrijver

3 reacties op “In deze enorme rooftop farm groeien meer dan 100 soorten groenten en fruit”

  1. Ik voel er niets voor: iets dat niet op natuurlijke gezonde biologische wijze in de aarde is gegroeid. Allemaal kasplantjes zonder natuurlijke weerstand.

  2. Vraag .. Dus geen samenwerking zoals in de natuur tussen plant en bodemleven (diertjes, schimmels ed). groenten groeien op water, waar komen de voedingsstoffen vandaan die normaal vanuit de aarde worden opgenomen .. kunstmatig aan het water toegevoegd? Voet toch niet zo ‘natuurlijk en biologisch ‘ aan voor mij.

Reacties zijn uitgeschakeld.