Rookverbod in New York gaat nog veel verder dan cafés

Foto: meddygarnet, Flickr

New York krijgt een van de strengste anti-rookwetten van de Verenigde Staten. Binnenkort mag er niet meer gerookt worden op openbare plaatsen in de buitenlucht, zoals pleinen, stranden en parken. Dit is een uitbreiding van een eerdere wet uit 2002 die het roken in openbare gelegenheden binnen verbiedt.

Volgens Bloomberg, de burgemeester van New York, zorgt deze wet voor een schonere stad: “Deze zomer zullen New Yorkers  die naar onze parken en stranden gaan voor wat frisse lucht en vermaak, nog schonere lucht inademen en zullen ze zitten op stranden die niet door sigarettepeuken ontsierd worden. ”

Gezondheidsexperts van de gemeente verwachten dat wet een gunstig effect zal hebben op de gezondheid van de inwoners. Volgens een onderzoek uit 2009 komen New Yorkers ondanks de reeds strenge wetten vaker dan de gemiddelde Amerikaan in contact met tabaksrook.

De nieuwe wet krijgt echter veel kritiek te verduren omdat het teveel inbreuk zou maken op het privéleven van individuen. “We gaan in de richting van een totalitaire staat als we New Yorkers op deze wijze beperken”, aldus raadslid Robert Jackson , die naar eigen zeggen een niet-roker en marathonloper is. De New York Times noemt de wet in een redactioneel commentaar “teveel van het goede”.

In Nederland hebben rookverboden overigens wel gezorgd voor verbetering van de gezondheid, blijkt uit promotieonderzoek. De longfunctie van baby’s verbeterde met 10% na de invoering van het rookverbod op werkplekken en openbare ruimtes, en nog eens na het rookverbod in cafés.

Bron: New York Times, Duurzaamnieuws, hetkanWel

Lees ook

Over de schrijver

7 reacties op “Rookverbod in New York gaat nog veel verder dan cafés”

 1. Kevin Kap,
  2 meter zeg je, maak daar wat de stank betreft maar dertig meter van en dat meen ik heel serieus, zelfs nog verder maar vooruit maar. Je zult me wel niet geloven.

 2. Ik vind het een prachtig idee en vooral een mooi sprookje. Maar dat zijn wij Nederlanders, wij willen verandering maar helpen het als het eenmaal is veranderd direct weer terug naar het oude.

  Toch wel vreemd dat Amerika aangeeft dat rook ervoor zorgt dat de lucht niet fris en zuiver meer is. Volgens mij is dat alleen als je binnen 2 meter van de persoon staat die rookt.

 3. Jeetje, dat gaat wel te ver hoor.
  Op het strand geen sigaret meer mogen roken.
  Dan moetten die mensen daar wel hutje mutje op elkaar zitten.
  Anders heb je daar toch geen last van.
  En gaan ze daarna ook BBQ-en op openbare plaatsen verbieden?
  ( afz: een wel-roker)

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020