Waarom roomboter erg gezond is

Roomboter bestaat voor 82% uit vet. Lekker ongezond, zou je denken, maar niks is minder waar. De verzadigde vetten in roomboter zijn licht verteerbaar en kunnen zelfs goed werk doen in de darm. Bovendien heeft ons lichaam verzadigd vet gewoon nodig, alleen is het wel zaak om de goede verzadigde vetten binnen te krijgen.

De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm. Verder levert boter ook vitamine A, een klein beetje vitamine D en mineralen als natrium, calcium en fosfor.

De slechte reputatie van roomboter heeft vooral te maken met de slimme marketingscampagnes van de margarineproducenten vanaf de jaren ‘60. Terwijl margarine in die tijd (en nu nog steeds in de VS) vol zat met de ongezonde transvetzuren ontstaan uit gehard plantaardig vet. Nadat de effecten van transvetzuren op hart- en vaatziekten in de openbaarheid kwamen, stapte de margarine-industrie in Nederland de jaren negentig over op een productieproces waarbij minder dan 1% transvetzuur wordt gevormd. Maar ondertussen wordt gehard plantaardig vet nog wel steeds gebruikt in de meeste koek- en banketproducten.

Roomboter bevat ook een klein deel transvetzuren (2-3 %), maar dat zijn dierlijke transvetzuren die juist bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten en kanker (Orthomagazine 2011, nr. 1). Margarine blijft een bewerkt product, terwijl roomboter puur natuur is. Hoe gezonder de voeding van de koe, hoe gezonder het vet. Kies je dus voor een pakje boter van biologische graskoeien, dan kan je je bruine boterham met een dikke laag boter zonder schuldgevoel naar binnen werken.

Bron: Orthomoleculair tijdschrift Fit met voeding (nr 4, 2011), www.sanova.nl

Hier vind je nog 7 redenen waarom roomboter gezond is.

Over de schrijver

16 reacties op “Waarom roomboter erg gezond is”

 1. Pingback: De gezonde eigenschappen van roomboter | Healthbytes

 2. Pingback: de gezonde eigenschappen van roomboter | health unity

 3. Pingback: De gezonde eigenschappen van roomboter | Health Bytes

 4. Ik verwijs de lezers dan ook allemaal naar het boek de voedselzandloper.
  De schellen zullen van je ogen vallen, hoe de industrie ons heeft bedonderd met het
  zgn."verantwoord voedsel". Als je nagaat dat bepaalde botermerken met het stofje
  planterol juist voor hart en vaatziekten zorgt! het personeel in bejaardenhuizen menen
  ook dat deze bewerkte boter gezond is! Begin op scholen al met een project : Weet wat
  je eet", dan komt 2/3 wat er in de supermarkten ligt al niet door de keuring heen.
  Goedkoop voor jezelf, maar wel kritisch blijven dan.

Reacties zijn uitgeschakeld.