In Rotterdam eten ze straks rechtstreeks van de boer

Rotterdammers, boeren en boswachters hebben elkaar gevonden in een bijzondere samenwerking. 19 organisaties gaan de komende zes jaar samenwerken om de biodiversiteit van het Rotterdamse platteland te vergroten, boerenbedrijven gezond te maken en de Rotterdammers regionaal geproduceerd eten voor te schotelen. Alles onder de naam ‘Rotterdam de boer op’.

Rotterdam de boer op

Het uitgangspunt van het project is om de producenten van voedsel direct te verbinden aan de afnemers. We staan zo ver af van ons eten, dat het soms lijkt alsof producten zo uit de fabriek rollen, in plaats van dat boeren er heel hard voor hebben gewerkt om het op je bord te krijgen. Door mensen daar bewust van te maken, krijgen we meer begrip voor het werk van de boer en zijn mensen ook bereid om een eerlijke prijs te betalen. En dat kunnen boeren weer investeren om hun bedrijf te verduurzamen.

Herstel van de biodiversiteit

Het Rotterdamse platteland bulkte namelijk ooit van de bloemen, wilde bijen en vogels. De biodiversiteit schommelt nu rond de 17% van wat er ooit was. Dat komt mede doordat de stad steeds groter wordt, stikstof en verdroging van het landschap, doordat we te veel water gebruiken. En dan hebben we het nog niet over klimaatverandering. Het herstellen van de biodiversiteit kan niet alleen in natuurgebieden, maar moet overal gebeuren. In de stad, het boerenland en natuurgebieden samen. En dat willen de organisaties met dit project voor elkaar krijgen.

Natuurinclusieve landbouw

Het idee is dat er in de Rotterdamse (online) supermarkten veel meer regionale producten gaan verkopen. Die producten worden straks verbouwd volgens het principe van natuurinclusieve landbouw. Dit is een vorm van duurzame landbouw, waarbij het voedsel- en het ecosysteem samengaan en het boerenbedrijf gebruik maakt van de natuurlijke omgeving, maar er tegelijkertijd aan bijdraagt. Zo wordt er voedsel geproduceerd binnen de grenzen van de natuur, het milieu en de leefomgeving en daarmee een positief effect heeft op de biodiversiteit.

Voedselbossen en educatie

En om de Rotterdammers nog meer te betrekken bij het platteland komen er ook voedselbossen en coöperatieve- en educatieve boerderijen. ‘Rotterdam de boer op’ is een samenwerking van boerenbedrijven, retailers, ondernemers, kennis- en financiële instellingen en natuurorganisaties.

Meer informatie vind je hier.

Dit is niet het enige innovatieve project in Rotterdam. Zo heeft Rotterdam ook een drijvende boerderij, een circulaire woonwijk en wil 1000 geveltuinen aanleggen.

Over de schrijver