Rotterdam krijgt als eerste in Nederland een circulaire woonwijk

In Rotterdam zijn ze bezig met plannen voor de eerste volledig circulaire woonwijk van Nederland. Het moet een duurzame zelfvoorzienende buurt worden met 19 woningen. De woningen komen op Heijplaat te liggen, een buurt die we kennen van de duurzame kaswoning van Helly waar we eerder over schreven.  Initiatiefnemer van deze circularie woonwijk is SUS-ateliers van de Hogeschool Rotterdam. Zij ontwikkelen bijzondere duurzame projecten.

Biobased materiaal

De woningen op Heijplaat worden gemaakt van biobased of opnieuw gebruikte materialen. Tijdens de bouw wordt bijgehouden welke materialen er worden gebruikt, zodat ze later -bij eventuele afbraak van de woning- makkelijk gerecycled kunnen worden. Door de modulaire bouw van los te maken elementen zijn de materialen snel te plaatsen, aan te passen of te demonteren voor hergebruik.

Verschillende woningen

Er zullen zowel studio’s van 35m2 als eengezinswoningen worden gebouwd. “Per type woning is er een andere benadering,” vertelt Marco Wubbe van Janssen de Jong Projectontwikkeling (partner in dit project) in een interview met Duurzaam Gebouwd. De verschillende woningen worden niet op dezelfde manier gebouwd, maar ze moeten qua techniek wel met elkaar kunnen samenwerken.

Nieuwe systemen en technologieën

Dat samenwerken gebeurt op het gebied van warmte, elektriciteit en water. Zo wordt er door de buurt zelf energie opgewekt en opgeslagen. Sensoren en slimme meters verzamelen data, die de bewoners via een app kunnen inzien. De buurt krijgt ook een regenwater filtering, zodat opgevangen regenwater makkelijk gezuiverd kan worden. Er wordt ook gewerkt met een helofytenfilter zodat de buurt zonder riool kan functioneren. Verder krijgt de buurt een gemeenschappelijke tuin waar groente en fruit wordt verbouwd.

Een collectieve benadering

“Met dit project willen we aantonen dat een collectieve benadering veel effectiever en goedkoper is dan de gangbare aanpak om individuele woningen te verduurzamen,” zegt Marco Wubbe in het interview met Duurzaam Gebouwd.  De wijk wordt een soort levend laboratorium, waarbij studenten van verschillende jaargangen en disciplines betrokken zijn. Ze testen en onderzoeken de nieuwe systemen en technologieën, die worden toegepast. Op die manier wordt dus waardevolle kennis verzameld voor het bouwen van slimme en duurzame woonwijken.
 

Over de schrijver